Световният №1 на двойки Роберт Фара бе оправдан за допинг

...
Световният №1 на двойки Роберт Фара бе оправдан за допинг
Коментари Харесай

Тенисист бе оправдан за допинг заради замърсено месо

Световният №1 на двойки Роберт Фара бе оневинен за допинг от интернационалната федерация по тенис (ITF) поради нечисто месо. 33-годишният колумбиец бе със спрени права от средата на януари, защото в негова проба от октомври 2019 година бе открит анаболният стероид болденон. Фара, който завоюва купите на " Уимбълдън " и US Open дружно с Хуан Себастиан Кабал, твърдеше, че не е нарушавал разпоредбите, а позитивната проба е резултат от нечисто месо. Тенисистът показа редица доказателства, а ITF в последна сметка го оправда. 

Фара уточни, че в предходните две проби, които е дал няма никакви следи от неразрешени субстанции. Той потвърдил пред проверяващите, че в двата дни преди позитивната допинг проба - на 16 и 17 октомври, е бил в Кали (Кол) при майка си и е ял домашно приготвено говеждо месо. Основното доказателство идва от следенето на месото. Майката на тенисиста е дала клетвено свидетелствуване, че е купила говеждо филе от супермаркет в родния си град на 15 октомври. Това е било доказано и от супермаркета, откъдето показват, че тя е взела 1.006 кг говеждо, базирайки се на потребителската ѝ карта. От магазина са дали информация и от кое място взимат месото - компания с 15 ферми в северната част на страната. Намесва се и колумбийското държавно управление. Висш чиновник, отговарящ за селското стопанство, е съобщил пред интернационалната федерация, че болденонът е позволен за приложимост върху животни и че има 59 продукта с това вещество на пазара в страната, а също така фермерите от въпросния регион са давали стероида, с цел да усилят тежестта на животните. Клетвени показания са дали още представител на асоциация за търговия с говеждо, както и фермер от въпросния район, които са удостоверили, че месото от супермаркета може да съдържа болденон. 

Фара е бил тестван 10 пъти в интервала сред март и октомври 2019 година като всички проби са негативни, а също така е дал цялостен лист на добавките, които е приемал. От ITF са приели, че той не е взимал веществото съзнателно и че " не е знаел, че майка му готви месо, съдържащо субстанцията ". 

През 2018 година олимпийският комитет на Колумбия предизвести спортистите си за съществуването на болденон във фермите в страната, само че ITF е приела, че тенисистът не живее в родината си и че не е бил задължен да подхожда с " извънредно внимание " към месото, приготвено от майка му. 

Заради позитивната проба Фара не игра на Australian Open. Световната антидопингова организация (WADA) има право да апелира решението на ITF и да изиска наказване от спортния трибунал в Лозана (CAS).
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР