Световният шампион Макс Верстапен спечели втора победа от началото на

...
Световният шампион Макс Верстапен спечели втора победа от началото на
Коментари Харесай

Верстапен с дебютна победа в Мелбърн

Световният първенец Макс Верстапен завоюва втора победа от началото на сезон 2023 във Формула 1, откакто победи в историческата Гран при на Австралия. Състезанието на " Албърт парк " е първото в историята на Формула 1, спирано три пъти с червени знамена поради разнообразни произшествия.
Първото прекъсване пристигна още в осмия тур. След злополука на Алекс Албон на шестия завой се наложи пистата да бъде разчистена от парчета и трошляк. Второто спиране бе в 54-тата от 58-те обиколки, когато Кевин Магнусен се блъсна в стената на втория завой и се пръснаха парчета.
Това прекъсване докара до най-драматичната част от Гран при на Австралия - втори рестарт. При него имаше няколко обособени случая, които доведоха до разбърквания и ново спиране на конкуренцията обиколка преди нейния край.
Първо испанците Фернандо Алонсо и Карлос Сайнц се допряха в първия завой, след което водачът на Астън Мартин се завъртя. Сайнц пък понижи темпото, което бе и повода за другите контакти. Най-големият от тях бе сред водачите на Алпин - Пиер Гасли и Естебан Окон, които се разрушиха на правата сред завои 2 и 3 и отпаднаха. Опашкарите Ник де Врийс и Логан Сарджънт също се допряха и останаха в зоната за сигурност на първия завой. Двамата също отпаднаха. След всички тези контакти и произшествия настъпи голямо безредие на класирането при развяването на алените флагове. Тъй като обаче това се случи преди колоната да е стигнала до края на първия бранш, подреждането бе върнато към това преди втория рестарт, като се изключи отпадналите водачи, които изгубиха позициите.
За финалното възобновяване на конкуренцията, което бе чисто протоколно, с цел да могат водачите да стигнат до нейния край, Верстапен зае първото си място пред Люис Хамилтън и Фернандо Алонсо. Четвъртото място бе за Сайнц, който бе осъден с 5 сек. за контакта с Алонсо и на финала бе класиран 12-и (последен от завършилите). Четвърти се подреди Ланс Строл, пети приключи тръгналият от бокса Серхио Перес, точки взеха още Ландо Норис, Нико Хюлкенберг, Оскар Пиастри, Гуаню Джоу и Юки Цунода.
Верстапен заслужи първа победа в Австралия. Това бе едвам втори успех на Ред Бул в Мелбърн след 2011 година, когато победи Себастиан Фетел.
Предстои едномесечна пауза във Ф1 преди Гран при на Азербайджан поради отпадането на старта в Китай на 16 април.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР