Световният шампион Франческо Баная триумфира в историческия първи спринт в

...
Световният шампион Франческо Баная триумфира в историческия първи спринт в
Коментари Харесай

Пеко Баная триумфира в историческия първи спринт на MotoGP

Световният първенец Франческо Баная победи в историческия първи спринт в MotoGP, който се организира на пистата „ Портимао “ като част от уикенда за Гран При на Португалия, с която този уикенд започва сезон 2023 в кралския клас. 

Италианецът стартира 12-обиколковата конкуренция от втората позиция на стартовата решетка и на практика резервира своето място в първите завои на надпреварата, в които трябваше да контраатакува новия си съотборник Енеа Бастианини. Звяра направи ужасно тръгване от шестата позиция на стартовата решетка, с цел да влезе втори в първата крива, само че бе нападнат от Баная в третата, което разреши и на Хорхе Мартин (Прамак Дукати) да изпревари Бастианини.

Тази борба сред тримата водачи на Дукати разреши на потеглилия от полпозишъна Марк Маркес (Хонда) да се откъсне пред колоната. Испанецът обаче бе настигнат и изпреварен от Баная и Мартин още при започване на втория тур. 

В неговия пети завой Лука Марини (ВР46 Дукати) позволи неточност и падна, отнасяйки със себе си и Бастианини, като и двамата отпаднаха. Инцидентът бе прегледан от комисарите, които го оповестиха за спортен и няма да има последици за Марини.

В старта на третата обиколка Мартин излезе на първата позиция и бе отпред до петия завой на финалния тур. В него той позволи неточност, която разреши на Баная да си върна първото място и да завоюва спринта. За Мартин остана втората позиция, а трети в спринтовата конкуренция финишира Маркес.

Испанецът в един миг бе потопен до петото място зад двамата водачи, Джак Милър (КТМ) и Мигел Оливейра (РНФ Априлия). Той обаче съумя да се върне на почетната стълбичка с доза шанс, откакто първо се възползва от нападателната офанзива на Оливейра против Милър при започване на 11-я тур, която отвори вратата и пред испанеца. След това, във финалната обиколка Оливейра позволи неточност в завои 10 и 11, която го смъкна до седмото място, за сметка на Маркес, Милър, Маверик Винялес (Априлия) и Алейш Еспаргаро (Априлия). Зад Оливейра последните две позиции в зоната на точките заеха Йоан Зарко (Прамак Дукати) и Алекс Маркес (Грезини Дукати).

На единствено 0.213 секунди от последната точка през днешния ден финишира някогашният международен първенец Фабио Куартараро (Ямаха), който потегли 11-ти и потъна до дъното на топ 20, след рухването на Жоан Мир (Хонда) в края на първата обиколка. Испанецът загуби надзор над своята машина в прекъсването за 13-та крива, което принуди Куартараро да мине по по-външна траектория, което го смъкна до 19-та позиция. В следствие френският играч направи няколко изпреварвания, само че това не му беше задоволително, с цел да вземе точка през днешния ден.

Основната конкуренция за Гран При на Португалия ще се организира на следващия ден и ще започва в 16:00 часа българско време и ще може да бъде следена онлайн със Sportal.bg . В нея от полпозишъна още веднъж ще започва Марк Маркес, който ще подели първата редица с Баная и Мартин. Самото главно съревнование ще бъде с дължина от 25 обиколки.

Снимки: Imago
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР