Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи

...
Световният ден за борба с туберкулозата се отбелязва за първи
Коментари Харесай

24 март – Световен ден за борба с туберкулозата



Световният ден за битка с туберкулозата се отбелязва за първи път на 24 март 1996 година по самодейност на Световната здравна организация.

На тази дата – 24 март – през 1882 година немският микробиолог Робърт Кох открива микобактериум туберкулозис, изобретение почтено за Нобеловата премия, с която е почетен.

Туберкулозата е най-разпространеното инфекциозно заболяване в света . По данни на СЗО 30% от популацията на земята е инфектирано.

В България профилактиката, диагностиката и лекуването са безвъзмездни. Основа на профилактиката на туберкулозата е постоянно провеждана противотуберкулозна имунизация и химиопрофилактика при нужда.

За предварителна защита на болестта е належащо и да живеем здравословно, а това значи да се храним вярно, да усъвършенстваме двигателната си интензивност, да не пушим и злоупотребяваме с алкохол.

Темата разяснява в “Нашият ден “ доктор Цветомила Дудевска , пулмолог и шеф на СБАЛББ Троян:

“Както Covid, по този начин и туберкулозата е пандемично заболяване и би трябвало да бъде третирана като незабавна обстановка .

Само в границите на един век от туберкулоза са починали 20 млн. поданици на планетата. Сега следим към 1,5 млн. годишно смъртност от заболяването, само че около пандемията тези неща като че ли се позабравиха.

Искам да обърна внимание на всички, че има още едно тежко инфекциозно заболяване, което може да бъде лекувано и ние разполагаме със средствата. “

Постковид синдром

“Много хора слагат въпроси още от началото на пандемията от Covid-19. Миналата година взехме решение да обявим една опция за хората, които имат въпроси след прекаран Covid-19 и да им предложим безвъзмездни съвещания в един от нашите приемни кабинети.

Консултациите са за всички пациенти, които са прекарали ковид и към момента имат недоволства.

По този метод се опитваме да им покажем пътя, по който би трябвало да лекуват постковид затрудненията, в случай че има такива или да се оправят със положението, което усещат след преболедуване.

Независимо от тежестта, с която е протекло болестта, много системи в човешкия организъм са наранени. “

Чуйте диалога в звуковия файл.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР