Световните ядрени сили увеличават инвестициите в арсеналите си, като разходите

...
Световните ядрени сили увеличават инвестициите в арсеналите си, като разходите
Коментари Харесай

ICAN: Ръст на световните разходи за ядрени оръжия

Световните нуклеарни сили усилват вложенията в арсеналите си, като разноските са нарастнали с 9% до 82,4 милиарда $ през 2021 година, сочи отчет, оповестен от Международната акция за унищожаване на нуклеарните оръжия (ICAN).

Вашингтон е отпред в разноските - 44,2 милиарда $, следван от Пекин, който е похарчил 11,7 милиарда $, защото се надпреварва да построи боеприпас от нуклеарни бойни глави, който да се конкурира с тези на международните водачи Русия и Съединени американски щати.

Русия е похарчила 8,6 милиарда $, следвана от Англия, Франция, Индия, Израел, Пакистан и най-новата нуклеарна мощ - Северна Корея, се споделя в отчета.

" В изискванията на непрекъснато изменяща се и предизвикателна среда за сигурност - от заканите за сигурността, свързани с изменението на климата, през пандемията от COVID-19 до съветското навлизане в Украйна - разноските за нуклеарни оръжия непрестанно се усилват, без да доведат до измеримо усъвършенстване на средата за сигурност ", съобщи групата, притежател на Нобелова премия за мир.

За да се стигне до цифрите, отчетът комбинира формалните разноски за защита, свързани с нуклеарните оръжия, с договорите, подписани с частния бранш, и разноските за проучвания и поощряване на нуклеарните действия, като вложения в мозъчни тръстове и лобиране от страна на промишлеността.

" Обменът на пари и въздействие - от страни до компании, лобисти и мозъчни тръстове - поддържа световен боеприпас от пагубно разрушителни оръжия ", съобщи ICAN, която сплотява неправителствени организации, противопоставящи се на нуклеарните оръжия. Групата твърди, че нахлуването на Русия в Украйна през февруари е доказателство, че нуклеарните оръжия на свръхсилите не са обезпечили сигурността, за която поддръжниците им настояват.

" Беше ни казано, че милиардите, вложени в хиляди оръжия за всеобщо заличаване със силата да унищожат света неведнъж, са цената, която би трябвало да се заплати за мира в Европа ", се споделя в отчета. " Тези разноски не съумяха да предотвратят война в Европа и пропиляха скъпи запаси, които можеха да се употребяват по-добре за справяне с актуалните провокации пред сигурността или за справяне с последствията от към момента вилнеещата световна пандемия. " /БГНЕС, АФП
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР