Световните цени на зърното спаднаха до априлски нива след обещанието

...
Световните цени на зърното спаднаха до априлски нива след обещанието
Коментари Харесай

Цените на зърното падат след обещанието на Путин

Световните цени на зърното спаднаха до априлски равнища след обещанието на съветския президент Владимир Путин да обезпечи безвреден експорт на украинско зърно през следените от Русия черноморски пристанища.

По данни на Чикагския търговски ръб в петък пшеницата се търгуваше на цена от 10,4 $ за бушел (27,2 кг). Това е най-ниската цена от 7 април насам, когато тя беше 10,2 $ за бушел, и 10% спад по отношение на пиковата цена в средата на май.

Цените на царевицата за фураж също се намалиха тази седмица до 7,27 $ за бушел.

 

Цените на зърното се покачиха през предишния месец заради опасенията, че продължаващата военна интервенция на Русия ще попречи на украинския експорт на зърно да доближи до купувачите. Западните страни упрекнаха Русия, че попречва износа, само че Москва неведнъж съобщи, че не е отговорна за това и че корабите, пренасящи украинско зърно, не могат да изоставен пристанищата поради мините, сложени в региона от силите на Киев. В петък Путин още веднъж съобщи, че Русия по никакъв метод не носи отговорност за задържането на пратките, и даде обещание да спомага за прекосяването на корабите.

 

 

" Що се отнася до износа на украинско зърно, ние не се намесваме в това.. Не бяхме ние тези, които минираха проходите към пристанищата. Украйна ги минира. Вече неведнъж съм казвал на всички наши сътрудници: [Украйна] би трябвало да разчисти мините и да разреши на корабите със зърно да изоставен пристанищата. Гарантираме спокойно и безпроблемно прекосяване ", съобщи Путин в изявление за телевизионния канал " Россия 24 ". Той също по този начин означи, че има няколко други метода за експорт на зърно, в това число през пристанищата Бердянск и Мариупол, които са под контрола на Русия, или през река Дунав, през Унгария, Полша или Беларус.

 

 

Опасенията за ориста на украинското зърно доведоха до предизвестия за продоволствена неустановеност и апетит през последните седмици, изключително в по-бедните страни. Според Coldiretti, италианската асоциация на селскостопанските производители, украинските кораби би трябвало да бъдат пуснати от пристанищата допустимо най-скоро, още повече че складовете в страната скоро ще би трябвало да поемат новата годишна продукция.

" Отплаването на корабите от черноморските пристанища значи изпразване на украинските хранилища, в които се съхраняват над 20 милиона тона зърно, в това число пшеница, ечемик и царевица, предопределени за експорт.. Блокадата на корабите покачва риска от протести и апетит ", съобщи Coldiretti в изказване, оповестено на уеб страницата ѝ в петък.

 

 

Украйна е на шесто място измежду експортьорите на пшеница в света. Заедно Русия и Украйна доставят близо 30% от пшеницата, изнасяна в международен мащаб. Според Coldiretti страни като Египет, Турция, Бангладеш и Иран купуват над 60% от пшеницата си от Русия и Украйна, а Ливан, Тунис, Йемен, Либия и Пакистан също са мощно подвластни от доставките от двете страни.

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР