Световните цени на храните са се понижили рязко през март,

...
Световните цени на храните са се понижили рязко през март,
Коментари Харесай

ООН: Храните по света са поевтинели рязко

Световните цени на храните са се намалили внезапно през март, най-много заради спада в търсенето, обвързван с пандемията на COVID-19, само че и от срива на петролните цени, заяви Организация на обединените нации, представена от БНР.

Ценовият показател на Организацията по издръжка и земеделие (FAO) към Организация на обединените нации, който мери месечните промени в цените на кошница от артикули, включваща зърнени култури, маслодайни растения, млечни артикули, месо и захар, се е намалил с 4,3% по отношение на февруари - до равнище от 172,2 пункта.

" Спадът на цените значително се обуславя от факторите, свързани с търсенето, а не с предлагането. Факторите на търсенето се въздействат от все по-влошаващите се стопански вероятности ", посочва старшият икономист на FAO Абдулреза Аббасиан.

Най-голям спад - 19,1% от февруари до март, бележи показателят на FAO за цените на захарта. Освен пониженото ползване поради пандемията, това се дължи и на по-слабото търсене от производителите на етанол, защото и соровият нефт поевтиня рекордно.

Цената на растителното масло се е понижила с 12% заради падащите цени на палмовото масло, което е свързано с намаление на цените на рафинираните петролни минерални масла и възходящата неустановеност по отношение на въздействието на ковид върху пазара.

" Цените на петрола спаднаха с над 50% през миналия месец, което провокира огромно влияние в посока надолу върху биогоривата, които са значим източник на търсене на пазарите на захар и растителни масла ", разяснява анализаторът на FAO Питър Тойнс.

Млечните артикули са поевтинели с 3% - от намаляването на котировките и забавянето на световното търсене на импорт на обезмаслено и пълномаслено мляко на прахуляк. А индексът на месото е понижен единствено с 0,6, до момента в който този на зърнените култури с 1.9%.

Затова пък цените на орица нарастват за трети следващ месец вследствие на трупането на ресурси заради терзанията по отношение на вирусната пандемия и информациите, че Виетнам може да вкара възбрана за износа на ориз. FAO обаче добавя, че от Виетнам са омаловажили сходни информации.

Същевременно FAO покачва малко своите оценки за производството на зърнени култури в международен мащаб, прогнозирайки годишна продукция на обща стойност към 2,721 млрд. тона за 2019 година спрямо предишна прогноза от 2,719 милиарда

Що се отнася до пшеничните култури - за 2020 година прогнозата на FAO за международното произвеждане си остава за 763 млн. тона, покрай рекордното равнище от миналата година.

" Това, съчетано с голям брой налични ресурси, ще помогне за предотвратяване на питателните пазари от ужас по време на бурята с ковид “, предвижда FAO.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР