Световните производители на автомобили – от Toyota и Volkswagen до

...
Световните производители на автомобили – от Toyota и Volkswagen до
Коментари Харесай

Автомобилните концерни силно изостават от Tesla и китайските си конкуренти в разработването на най-съвременен софтуер

Световните производители на коли – от Toyota и Volkswagen до General Motors – изостават от ден на ден от Tesla и китайските си съперници в създаването на сериозния програмен продукт за своите коли, което заплашва способността им да осъществят огромни облаги в ерата на електрическите коли, написа Financial Times.

В своя нов рейтинг на цифровите достижения в автомобилната промишленост, направен от Gartner, единствено трима обичайни автомобилни производители – Ford, GM и BMW – попадат в топ 10. Останалите места са заети от китайските компании Nio, Xpeng и BYD, както и от американските стартъпи, измежду които Tesla, Rivian и Lucid.

Индексът на Gartner с име Digital Automaker 2024 отразява желанието на огромните играчи в автомобилната промишленост като Volkswagen и Toyota да бъдат в крайник с времето, когато фокусът се измества от моторите към софтуера, който към този момент управлява всичко – от батериите и функционалностите за сигурност до безпилотното ръководство и технологиите за връзка.

Производителите на коли обичайно разчитат на личните си инженерни екипи за създаване на технологиите и софтуера. Сега обаче те са принудени да търсят гении измежду започващите компании, както и измежду огромните софтуерни колоси като Apple и Гугъл.

През юни Volkswagen се споразумя за основаване на взаимно дружество с американския стартъп за електрически коли Rivian, в което ще влага 5 милиарда $, след проблеми със личния софтуерен разработчик Cariad, довели до закъснение на излизането на новите модели.

Според Financial Times японската Toyota също е изправена пред компликации в софтуерното си дъщерно сдружение Woven, чиито чисти загуби възлизат на 126 милиарда йени (888 млн. долара) през последните две години. Toyota съобщи, че възнамерява да пусне софтуера Arene през идната година, като изясни забавянето с краткотрайни фактори.

„ Toyota би трябвало да се заеме с този проблем “, сподели автомобилният анализатор на Macquarie Джеймс Хонг. – Ако не го направи, тя и другите компании от семейството Toyota, в това число Subaru, Mazda и Suzuki, рискуват да изгубят пазарен дял и може да се наложи да разчитат на огромни софтуерни компании като Apple и Гугъл за софтуера, който ще бъде основен за техните коли. “

Според анализатора на Gartner Педро Пачеко, макар забележителните бюджети за проучвания и огромната база от гении, огромните производители на коли към момента не могат да употребяват дейно наличните запаси за създаване на програмен продукт. Това частично се дължи на отношението на висшето управление, което не е изцяло ангажирано с тази област.

В допълнение към подобряването на главните функционалности на автомобила, производителите на коли са привлечени от капацитета на софтуера да усили приходите посредством събиране на данни за потребителите и даване на абонаментни услуги. Тези услуги включват месечни заплащания за застраховки, поддръжка и поправки.

Според Accenture цифровите услуги генерират към 300 млн. $, или 3% от приходите на автомобилните производители в международен мащаб.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР