Световните пазари изпитват невиждан дефицит на американски долари – нещо,

...
Световните пазари изпитват невиждан дефицит на американски долари – нещо,
Коментари Харесай

Хипотеза: Светът е на прага на остър дефицит за долари и възможна нова ликвидна криза

Световните пазари изпитват невъобразим недостиг на американски долари – нещо, което не се е случвало през последните шест години. Цената на привлечената американска валута посредством крос-операции е скочила през ноември и продължава да пораства. За финален път такова положение на международните парични пазари се е следило през пика на дълговата рецесия в еврозоната, написа американският вестник The Wall Street Journal.

Банки и корпорации употребяват суоп интервенции като инструмент за приемане на американски долари против залог на други валути. И точно процентният спред при привличането на долари против залог на други валути - или динамичността на крос-валутна основа, демонстрира желанията на вложителите. Ако тази база се окаже още по-отрицателна, задграничните банки са подготвени да платят и по-висока награда за долари на междубанковия пазар.

Средното равнище на крос-валутния базис по $ през последния месец се е спуснало до минус 25,9 базисни пункта, а необикновен връх се обрисува в зоната на еврото, където този индикатор падна до минимума от 2011 година насам — минус 97,1 базисни пункта. Подобна обстановка се обрисува и с японската йена (минус 77 базисни пункта) и с английския паунд. Във Англия американските долари са поскъпнали оптимално от 2008 година насам.

Пазарите са привикнали с обстоятелството, че в края на всяка календарна година се следи недостиг на американска валута, само че размерът му тази година и очертаващите се размери на недостига, са прекомерно редки, считат анализатори. Ако преди седмица-две можеше да се приказва за елементарна обстановка на пазара, то в този момент ситуацията взема тревожни размери. Причината за тази особеност се крие в два фактора. Първо, ФРС на Съединени американски щати стартира да редуцира своя баланс със скорост 10 милиарда $ на месец, което усложнява пазарната обстановка с доларовата ликвидност. По този метод регулаторът желае да изтегли от послание доларите, напомпани в паричния оборот за времето на рецесията. А става дума за стотици милиарди долари.

Второ, участниците на пазара към този момент се готвят за огромната репатрационна акция по връщане в Съединени американски щати на парите на американските корпорации, подадени в чужбина.

Администрацията на президента Доналд Тръмп, в границите на новата данъчна политика, възнамерява да върне в Съединени американски щати близо 2,5 трлн.долара. Тези фактори са способни да приведат в придвижване паричната обстановка на пазара и да доведат до намаляване на достъпността на американската валута, макар че на международните пазари има огромна нужда от зелени пари поради големия американски дълг.

Експертите към този момент бият паника, че с ограничението на достъпа до доларите евентуално ще възникне нова международна рецесия с ликвидността, която може да инициира нова систематична международна финансова рецесия и световна криза.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР