Световните лидери, които прегърнаха Тръмп, сега се чувстват попарени. Приятелите

...
Световните лидери, които прегърнаха Тръмп, сега се чувстват попарени. Приятелите
Коментари Харесай

Тръмп и световните лидери - приятели, но без облаги

Световните водачи, които прегърнаха Тръмп, в този момент се усещат попарени. Приятелите на Тръмп оттатък океана се учат по сложния метод, че военните паради, ръкостисканията, прегръдките, голф игрищата и всевъзможни други старания не подсигуряват по-никакъв метод, че Тръмп няма да ги изгори по основни политически въпроси. В своя публикация " Политико " се заиграва с фразата friends with benefits и дефинира връзките Тръмп - международни водачи, като " другари, само че без облаги ".

Тръмп дефинира японския министър председател Шиндзо Абе, който посети Белия дом, като " моя добър другар ". Френският президент Еманюел Макрон е " популярен другар ", канадският министър председател Джъстин Трюдо е " популярен другар, комшия и съдружник ". Всички са се опитвали да споделят с Тръмп с приятелско изражение и признават, че най-бързият път към сърцето на президента е посредством неговото его.

Но всички, в друга степен, са раздразнени от Тръмп.

Тръмп се приготвя за срещата на 12 юни със Северна Корея, макар сериозната угриженост на Абе. Той също по този начин заплашва да вкара цени върху японски коли и метали. Очевидно не това очакваше Абе, когато стана първият задграничен водач, който се срещна с Тръмп след изборите през ноември, или когато хвърча с Тръмп на " Еър форс уан " през февруари 2017 година за малко голфинг.

Макрон посрещна Тръмп с боен церемониал в Париж предишното лято. Той и Тръмп също размениха обятия и ръкостискания по време на визитата в Съединени американски щати, Тръмп сподели за госта си: " Той е идеален. " Но няколко седмици по-късно Тръмп се отдръпна от иранската нуклеарна договорка макар френските претенции и не сподели никакъв симптом, че ще отговори на поканата на Макрон да се причисли към парижките съглашения, които Тръмп също отхвърли предходната година.

Тръмп заплаши с търговски наказания Европейски Съюз и към този момент зашлеви Канада, което накара Трюдо да дефинира цените на Тръмп за вноса на стомана като " обидни и неприемливи ". Това е смяна от първите месеци на президентството, когато Трюдо не подлагаше на критика Тръмп и даже заведе Иванка Тръмп и Джаред Къшнер на зрелище на Бродуей през март 2017 година

Всички те заплащат политическа цена на родна почва, поради напъните да се преценяват с президента на Съединени американски щати. Един френски народен представител избухна след визитата на Макрон, че Франция е " проституирала " и " унижавала " себе си.

И всички те групово няма какво да отвърнат на това.

" Сигурен съм, че тези водачи считат, че вършат най-хубавото за своята страна, и се пробват да играят и въздействат най-добре на Тръмп. Може би водачите минават през една и съща фаза на образование, в която преминахме в Съединените щати ", разяснява Аманда Слот, зам.-помощник държавен секретар при президента Барак Обама.

Световните водачи учат същия урок.

" Хората мислят, че целувайки момчето, получават това, което желаят. Но това не е толкоз просто ", разяснява някогашният началник по връзките на Белия дом Антъни Скарамучи за " Файненшъл таймс ".

" Тръмп е доста себелюбив и мисля, че той гледа на ласкателството еднопосочно, него го ласкаят и по-късно няма същинска взаимност. Ако си задграничен водач, би трябвало да осъзнаеш, че опитите да се мазниш на Тръмп нямат никакво значение, еднопосочно е ", изяснява някогашен чиновник на Белия дом.

Разбира се, някои международни водачи имат изгоди от ласкателството. Саудитска Арабия извади аления килим за Тръмп по време на визитата му напролет на 2017 година и видя невиждана поддръжка от страна на Съединени американски щати. Същото се отнася и до израелския министър председател Бенямин Нетаняху.

Разликата е в това, че тези страни подхващат различен метод, до момента в който доста американски съдружници разчитат на здравия разсъдък и споделените полезности. " Ако не сте диктатор, не разчитайте на договорка ", добавя някогашният чиновник.

Китайският президент Си Дзинпин наподобява обезврежда реториката на акцията на Тръмп против своята страна през април 2017 година в " Мар а Лаго " и последвалото посещаване на Тръмп в Пекин.
Но от този момент Тръмп непрекъснато приказва за комерсиална война с Китай и утвърди публична тактика на Съединени американски щати за национална сигурност, чийто корав език за Китай разгневи Пекин.

Ето и английският министър председател Тереза ​​Мей, която искаше да е първият задграничен водач, който ще посети Тръмп след встъпването му в служба. Мей и Тръмп се разхождаха хванати за ръце в Белия дом. Оттогава Тръмп подценява апелите на Мей да остане в иранската нуклеарна договорка и неведнъж я разгневи с обществени мнения за мюсюлманите и тероризма във Англия.

Но най-ясният образец за хвалебствие, стигнало до на никое място, е Макрон. Младият френски президент бързо се опита построи другарство с Тръмп с вярата да задържи Съединени американски щати в Парижката договорка за климата, иранската нуклеарна стратегия, да поддържа мощни американски връзки с Европейски Съюз и да получи поддръжка за НАТО. И на пръв взор изглеждаше, че реализира прочут прогрес.

" Макрон несъмнено получаваше повече телефонни позвънявания, в сравнение с други европейски водачи, изглеждаше за първи път, като че ли нещо въпреки всичко се връща. Но тогава стана ясно, че Макрон няма да може да убеди Тръмп ", разяснява Джулиан Смит, някогашен зам.-съветник по националната сигурност на вицепрезидента Джо Байдън.

" Другите европейци гледат този модел и настояват, че е неефикасен. И въпреки всичко те също наподобяват неспособни да измислят опция ", добавя Смит.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР