Световните фондови пазари позитивни преди коледните празници

...
Разсейването на опасенията относно новия вариант на коронавируса Омикрон предизвика
Коментари Харесай

Разсейването на опасенията относно новия вариант на коронавируса Омикрон предизвика облекчение на световните пазари преди коледните празници.

Анализаторите заявиха, че апетитът за риск на инвеститорите е висок, а обемът на сделките на световните фондови пазари е нисък. С обзорът се зае Анадолската агенция.

В петък няма да има сделки на пазарите в много държави, особено в САЩ, Германия и Англия, поради коледните празници. Белгия затегна ограниченията, за да поддържа нисък брой случаи на COVID-19 през празничния сезон.

САЩ

Положителните перспективи на фондовите пазари бяха подкрепени от обявените макроикономически данни в САЩ. Данните за растежа на икономиката на страната през третото тримесечие бяха ревизирани от 2,1% на 2,3%. След данните за третото тримесечие икономиката на САЩ се сви с 3,4% през миналата година, докато очакванията за растежа през 2021 г. се повишиха до 5,6%, отбелязвайки най-високото равнище от 1984 г. насам.

От друга страна, индексът на потребителското доверие на Конферентния съвет в САЩ се повиши с 6,3 пункта през декември спрямо предходния месец и достигна най-високото си равнище за последните пет месеца - 137,9 пункта.

Основните борсови индекси в САЩ затвориха с ръст в сряда, след като здравният регулатор на страната одобри хапче за домашно лечение на симптомите на коронавируса, намалявайки притесненията на инвеститорите за пандемията.

Европа

Растежът на икономиката на Великобритания през третото тримесечие беше ревизиран надолу до 1,1%. Също така беше заявено, че растежът ще се върне на нивата отпреди пандемията до края на 2022 г.

Публичният дълг на Германия нарасна с 5,1% през първите девет месеца на 2021 г. по данни на Федералната статистическа служба (Destatis). Дългът на целия публичен бюджет се увеличи със 111,3 млрд. евро (126 млрд. долара) до 2,28 трлн. евро (2,58 трлн. долара).

Конфедерацията на британската индустрия заяви, че предприятията отчитат най-слабия растеж, откакто страната беше поставена в локдаун по-рано тази година, и очакват по-нататъшно забавяне в началото на 2022 г.

Централната банка на Чешката република повиши лихвения процент със 100 базисни пункта, което е над очакванията, и увеличи основния лихвен процент до 3,75%.

Европейските фондови пазари затвориха с повишение в сряда, разширявайки печалбите си от предходната сесия. Индексът STOXX Europe 600, който включва около 90% от пазарната капитализация на европейския пазар в 17 държави, се повиши с 4,37 пункта или 0,92% до 478,36 пункта, след като във вторник нарасна с 1,42%.

Азия

В Азия акциите на китайската компания за недвижими имоти Evergrande, която е регистрирана на борсата в Хонконг, поскъпнаха с над 2%, след като компанията обяви, че използва ресурсите си и ще се справи активно с кредиторите си.

В Япония ръководителят на централната банка на страната Харухико Курода заяви, че търпеливо ще поддържат силна парична подкрепа, тъй като инфлацията остава под целевите стойности.

При тези събития в сряда азиатският индекс Dow, който включва компаниите със сини чипове (акциите на най-големите, ликвидни и сигурни компании със стабилни показатели за доходност – бел. ред.) от региона, скочи с 11,74 пункта, или 0,32%, и затвори на ниво от около 3 721 пункта. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР