Световните финансови лидери поставят на фокус нарастващата криза, свързана с

...
Световните финансови лидери поставят на фокус нарастващата криза, свързана с
Коментари Харесай

Световните финансови лидери обсъждат продоволствената несигурност

Световните финансови водачи слагат на фокус възходящата рецесия, обвързвана с продоволствената неустановеност и внезапното повишаване на цените в границите на започващите пролетни срещи на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

Министърът на финансите на Съединени американски щати Джанет Йелън е свикала среща за през днешния ден преди обед, на която ще участват водачи на Международния валутен фонд, Световната банка, Г-7 и Г-20, с цел да „ призоват интернационалните финансови институции да забързат и задълбочат отговорите си “ за страни, които са под въздействие на проблемите с обезпечаването на продоволствието, породени от съветската експанзия, оповестяват от американското министерство на финансите.

Според Организация на обединените нации,  Русия и Украйна създават 14% от международната доставка на пшеница, а загубата на артикули поради войната е довела до внезапното повишаване на цените на храната и несигурността за бъдещето на международната продоволствена сигурност – изключително в небогати страни.

Според Организацията по издръжка и земеделие на Организация на обединените нации, световният ценови показател на храните, проследяван постоянно от организацията е направил най-големия си скок от основаването му през 1990, отразявайки невиждано повишаване на растителните масла, зърното и месото.

Според отчет на организацията броят на недохранени хора в международен мащаб може да нарасне от 8 милиона на 13 милиона през 2023, като „ най-осезаемият растеж ще се случи в Азиатско-тихоокеанския район, последван от Субсахарска Африка, Близкия Изток и Северна Африка. Ако войната продължи, следствията ще се усетят и след 2023 година. “

Анна Нагурни, експерт по ръководство на рецесии в Масачузетския университет в Амхърст, споделя, че срещата на международни водачи във вторник е значима и „ демонстрира възходящия боязън и увеличаващото се схващане, че светът може да е на ръба на продоволствена злополука. “

Нагурни планува, че страните, които още не са изразили ясна поддръжка за Украйна, като Китай и Индия, ще стигнат до извода, че продоволствената неустановеност поради продължителна война в Украйна ще окаже въздействие на тяхната лична непоклатимост и благосъстоянието на жителите им.

„ Това може да помогне за по-нататъшно уединяване на Русия, което ще бъде и морално, и икономическо, “ споделя Нагурни.

Международната коалиция на страни, налагащи наказания на Русия и съдружниците ѝ, приема опасността за продоволствена сигурност доста съществено, разяснява и заместник-министърът на финансите на Съединени американски щати Уоли Адейемо. „ Едно от нещата, които би трябвало да създадем е да предприемем на практика стъпки, с цел да демонстрираме, че системата оказва помощ на хората, които се нуждаят най-вече от нея, като това включва фокусиране върху страните, които имат компликации с заплащането на неща като самун за хората, поради покачването на цените на стоките, “ споделя Адейемо.

Русия е член на Г-20, който е формиран от представители на индустриални страни и  страни с нововъзникващи пазари, само че от американското министерство на финансите са безапелационни, че няма да се допусне нейно присъединяване в срещата.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР