Световните борси са отчели загуби за 5 трлн. долара през

...
Световните борси са отчели загуби за 5 трлн. долара през
Коментари Харесай

За седмица световните борси загубиха 5 трлн. USD заради коронавирус

Световните тържища са отчели загуби за 5 трлн. $ през отминаващата седмица, защото вложителите се приготвят за пандемия от ковид Covid-19. Това се обрисува като най-лошата седмица за пазарите на акции от световната финансова рецесия през 2008 година насам.

Европейските тържища стартираха петъчната търговия с нови мощни намаления, следвайки следващите снощни брутални разпродажби на Уолстрийт и спада на азиатските пазари на акции по-рано през днешния ден, оповестява БНР. Инвеститорите се тормозят от ден на ден от растящия брой на инфектираните от ковид отвън Китай, което може да докара до скорошно публично оповестяване на вирусна пандемия. Това според агенцията за кредитен рейтинг " Мудис " носи  риск от световна икономическа рецесия през първата половина на тази година. 

На международните тържища най-сероизен спад има при акциите на туристическите и пътнически компании, на тези от софтуерни бранш и на минно-добивните компании.

Президентът на немската централна банка Йенс Вайдман предизвести в петък, че разпространението на новия ковид може да понижи икономическия напредък на Германия през тази година, защото ще навреди на веригите за доставки и внезапно ще ограничи туризма. В тази връзка шефът на Бундесбанк предизвести ЕЦБ да не задържа прекалено дълго лихвите на актуалните рекордно ниски равнища, като допусна, че това може да навреди на банките в еврозоната.

Борсите на Уолстрийт стартираха и петъчната търговия с брутални разпродажби на акции. Според анализатори, за в този момент няма признаци за интерес за покупки на " евтини " акции в настоящите равнища, като това евентуално няма да се случи, до момента в който не се очертае по-ясна картина за това до какъв брой необятно се е популяризирала епидемията от ковид и по какъв начин обособените страни се пробват да го овладеят болестта.

В четвъртък Световната здравна организация предизвести, че огнищата на коронавируса от нов вид резервират капацитета си да прераснат в пандемия. " Имаме сведения, че новият ковид има капацитет да се трансформира в пандемия и СЗО ще даде средствата, с цел да може всяка страна да се приготви по отговарящ метод ", написа в Туитър Гебрейесус.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР