Световните агенции обръщат внимание на информацията за кончината на българския

...
Световните агенции обръщат внимание на информацията за кончината на българския
Коментари Харесай

Смъртта на патриарха: как световните агенции отразиха новината

Световните организации обръщат внимание на информацията за кончината на българския патриарх Неофит, отбелязва Българска телеграфна агенция.

Патриарх Неофит, който се опитваше да възвърне репутацията на Българската православна черква (БПЦ), потърпевша от изказвания за връзки с предприемачи и тайната полиция от комунистическия интервал, умря на 78-годишна възраст, съобщи Ройтерс, като се базира на снощното изказване на БПЦ.

" На 13.03.2024 година след дълготрайно боледуване във Военномедицинска академия (ВМА-София) в 22:22 часа, в резултат на многоорганна непълнота, се престави в Господа Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит, първосветителят на родната ни света Православна черква ", се споделя в изказването.

Неофит стана патриарх през 2013 година и стана правоприемник на патриарх Максим, който беше отпред на БПЦ от 1971 година до кончината си през 2012 година

Ройтерс отбелязва, че към 80% от популацията на България изповядва православното християнство.

" Харизматичният Неофит стана правоприемник на патриарх Максим през февруари 2013 година ", отбелязва Франс прес.

Малко след нахлуването на съветските сили в Украйна през 2022 година патриарх Неофит прикани вярващите да насочат " молебствия тази война да свърши час по-скоро ". Според Агенция Франс Прес с този си апел Неофит намерено е застанал на страната на Киев, макар че Българската православна черква се слави с близостта си с Москва.

" Неофит беше ерудиран човек, който се славеше с вокалните си гении ", отбелязва още Франс прес.

Агенция Франс Прес обръща внимание на някои моменти от биографията на починалия патриарх. 

Неофит е роден на 15 октомври 1945 година в София, като светското му име е Симеон Димитров. Той получава богословско обучение в София и Москва.

През 1989 година бъдещият патриарх става ректор на Духовната академия в София, а по-късно и декан на Богословския факултет на Софийския университет " Свети Климент Охридски ".

През 1994 година той става митрополит.

Агенция Франс Прес обръща внимание на това, че при откриването на архиви от комунистическия интервал през 2012 година станало ясно, че Неофит е сътрудничел на тайните служби по времето на комунистическия режим в България. Агенцията в същото време акцентира, че досието му е съдържало единствено сведения за неговите лични действия и в него не е имало документи, които да компрометират други хора.

" Никога не съм желал да сторя нещо неприятно на който и да било, нито да се възползвам от привилегии ", давани от тайните служби, напомня Агенция Франс Прес думи на Негово светейшество по този мотив.

ДПА написа, че се чака правоприемник на патриарх Неофит да бъде определен в границите на четири месеца. Понастоящем няма явен любимец, отбелязва организацията.

Асошиейтед прес написа, че се чака Светият синод на Българската православна черква да избере краткотраен патриарх, до момента в който по-голям църковен съвет не избере приемника на патриарх Неофит.

АП напомня, че през 2019 година патриарх Неофит се е срещнал в София с папа Франциск, като визитата на папата е била възприета като стопляне на връзките с Ватикана. 
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР