Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да предоставят

...
Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да предоставят
Коментари Харесай

СЗО призова богатите страни да дарят 14 млрд. евро за борба с пандемията

Световната здравна организация (СЗО) прикани богатите страни незабавно да дават 14 милиарда евро (16 милиарда долара) за справяне с пандемията COVID-19. „ Науката ни даде инструменти за битка с COVID-19. Ако те бъдат споделени солидарно, можем да сложим завършек на пандемията още през тази година ”, разгласи шефът на СЗО, доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. Той се обърна към страните с високи приходи да платят справедливия си дял в ACT-Accelerator и акцентира, че това партньорство е поддръжка за страните с ниски и междинни приходи за превъзмогване на слабото равнище на имунизация против COVID-19, незадоволителните проби и дефицита на медикаменти.

ACT е финансов инструмент, който СЗО започва в края на април 2020 година, напомня Euronews. В него вземат участие държавни управления, огромни интернационалните здравни организации, Световната банка и  фондацията на Бил и Мелинда Гейтс (Bill & Melinda Gates Foundation). Воден от СЗО, ускорителят има за цел да улесни достъпа до принадлежности за битка с пандемията в разрастващите се страни. Един от съставените елементи му е механизмът COVAX, основан при започване на пандемията, който  гарантира еднакъв достъп до ваксини в целия свят.

Изпълнението на задачите, заложени в ACT, ще коства към 20,5 милиарда евро (23,4 милиарда долара) в интервала от октомври 2021 до септември 2022 година, само че до момента са събрани единствено 700 млн. евро (800 млн. долара). Шест страни – Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция, са достигнали или са надхвърлили равнище на заслужено финансиране, прецизират от СЗО. По данни на организацията едвам 0,4% от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, осъществени в международен мащаб, са употребявани в разрастващите се страни, където единствено 10% от популацията е получило най-малко една доза от имунизацията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР