Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят

...
Световната здравна организация (СЗО) призова богатите страни спешно да осигурят
Коментари Харесай

СЗО: Богатите страни спешно да дадат 16 млрд. долара за борба с коронавируса

Световната здравна организация (СЗО) прикани богатите страни незабавно да обезпечат 16-те милиарда $ (14 милиарда евро), които към момента липсват за финансиране на проекта ѝ за битка с пандемията от COVID-19, заяви " Евронюз ", представена от БНР.

" Науката ни даде инструментите за битка с COVID-19; в случай че те бъдат солидарно споделени в международен мащаб, можем да сложим завършек на COVID-19 като изключителна обстановка за здравето в международен мащаб тази година ", съобщи генералният шеф на СЗО доктор Тедрос Аданом Гебрейесус. " Ако страните с по-високи приходи платят своя обективен дял от разноските за ACT-Accelerator, партньорството може да поддържа страните с ниски и междинни приходи да преодолеят ниските равнища на имунизация против COVID-19, слабите проби и дефицита на медикаменти ", сподели той в изказване.
СЗО: Половин милион души са умряли след заразяване с Омикрон
Световната здравна организация изрази страдание във вторник, че от откриването на разновидността Омикрон до момента са регистрирани половин милио...
Прочети повече
Акселераторът ACT-A, акроним на Access to tools against Коронавирус (Достъп до средства против COVID), е устройство, основано от най-големите интернационалните здравни организации, само че също по този начин и от Световната банка и фондация " Бил и Мелинда Гейтс ". Ръководен от СЗО, той дава отговор за ускоряването на достъпа до принадлежности за битка с ковид в разрастващите се страни. Един от съставените елементи му е системата COVAX, основана при започване на пандемията и преди появяването на ефикасни ваксини, с цел да се опита да подсигурява обективен достъп на целия свят до ваксини. В средата на януари тя достави милиардната доза ваксина.

Осъществяването на ACT-A изисква към 23,4 милиарда $ (20,5 милиарда евро) за интервала октомври 2021 година - септември 2022 година, само че до момента са събрани единствено 800 млн. $ (700 млн. евро). Поради това програмата приканва богатите страни да дават 16 милиарда $ " за запълване на непосредствения дефицит на финансиране ", а останалата част да бъде самофинансирана от страните със междинни приходи.

Шест страни - Канада, Германия, Кувейт, Норвегия, Саудитска Арабия и Швеция - са достигнали или надхвърлили равнището на заслужено финансиране. Само 0,4 % от 4,7 милиарда скринингови теста за COVID-19, осъществени в международен мащаб, са употребявани в разрастващите се страни, където единствено 10% от популацията е получило най-малко една доза от имунизацията.

Още от ЕВРОПА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР