СЗО вижда „тревожни“ COVID тенденции преди зимата, тъй като хоспитализациите нарастват

...
Световната здравна организация (СЗО) предупреди за тревожни“ COVID-19 тенденции преди
Коментари Харесай

Световната здравна организация (СЗО) предупреди за „тревожни“ COVID-19 тенденции преди зимата в Северното полукълбо, като призовава за увеличаване на ваксинациите и наблюдението .

Въпреки че цифрите са „ограничени“, тъй като много държави са спрели да докладват данни за коронавирус, здравната агенция на ООН изчисли, че стотици хиляди хора по света в момента са хоспитализирани с вируса.

„Продължаваме да виждаме тревожни тенденции за COVID-19 преди зимния сезон в Северното полукълбо“, каза директорът на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус на онлайн пресконференция в сряда.

„Смъртните случаи се увеличават в някои части на Близкия изток и Азия, приемът в отделения за интензивно лечение се увеличава в Европа и хоспитализациите се увеличават в няколко региона“, каза той.

Тедрос отбеляза обаче, че само 43 държави – по-малко от една четвърт от 194-те държави-членки на СЗО – съобщават на агенцията за смъртни случаи от COVID-19 и само 20 предоставят информация за хоспитализациите.
„Изчисляваме, че сега има стотици хиляди хора в болница за COVID“, каза Мария Ван Керхов, технически ръководител на СЗО за COVID-19.

„Това е тревожно, като се има предвид, че когато настъпят по-студени месеци, в някои страни хората са склонни да прекарват повече време заедно на закрито и вирусите, които се предават по въздуха като COVID, ще се възползват от това“, добави тя.< /p>

С циркулиращите грип и респираторен синцитиален вирус, или RSV, Ван Керхов подчерта важността на тестването и ваксинирането.


Тедрос каза, че въпреки че в момента няма нито един доминиращ вариант на коронавирус COVID-19 в световен мащаб, подвариантът EG.5 Omicron се увеличава.

Малки количества от силно мутиралия подвариант BA.2.86 вече са открити в 11 страни, каза Тедрос. СЗО „наблюдава отблизо този вариант, за да оцени неговата предаваемост и потенциално въздействие“, добави той.

Предварителните данни показват, че съществуващите ваксини ще осигурят защита срещу BA.2.86, каза Ван Керхов.

Едно от най-големите притеснения на СЗО е колко малко хора в риск наскоро са получили ваксина срещу COVID-19, каза Тедрос, като призова уязвимите да не чакат да получат бустерна доза.

„Увеличаването на хоспитализациите и смъртните случаи показва, че COVID-19 е тук, за да остане и че ще продължим да се нуждаем от инструменти за борба с него“, каза Тедрос.

Миналата седмица СЗО обяви, че глобална платформа за споделяне на знания за COVID-19, наречена C-TAP, е осигурила три нови лицензионни споразумения за трансфер на технологии за ваксини.

Тедрос каза, че СЗО в момента преразглежда модела C-TAP „с оглед на разработването на нов, по-широк модел за достъп до технологии“, който планира да обяви до края на 2023 г.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР