Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е установила 348 вероятни

...
Световната здравна организация (СЗО) обяви, че е установила 348 вероятни
Коментари Харесай

СЗО установи над 300 случая на неизвестен хепатит в 20 страни |

Световната здравна организация (СЗО) разгласи, че е открила 348 евентуални случая на хепатит с незнаен генезис и поддържа хипотезата за аденовирус, търсейки пояснение за мистериозното заболяване, което визира най-вече деца, съобщи Франс прес.

По данни на СЗО тези случаи на хепатит с неуточнен генезис са открити в 20 страни. Общо 70 други хипотетични случая в 13 страни чакат удостоверение посредством проби.

Само в шест страни са регистрирани повече от пет случая. Англия обаче оповестява за 160 заболели.

" Постигнат е забележителен напредък в по-нататъшното изследване и рационализиране на работните хипотези ", съобщи на конференция Филипа Истърбрук от СЗО.

Англия е координирала набор от проучвания, отнасящи се до гените на засегнатите деца, имунния им отговор, вируси и други епидемиологични изследвания, добавя Истърбрук.

Първоначално Англия уведоми СЗО на 5 април за 10 случая на тежък хепатит в Шотландия при деца под 10-годишна възраст.

В Съединени американски щати здравните управляващи оповестиха в петък, че проверяват 109 сходни случая, в това число пет с летален излаз. В Индонезия починаха три деца.

" Към сегашния миг главните хипотези остават тези, свързани с аденовирус, като също по този начин се взема под внимание ролята на Ковид, или като съпътстваща, или като предшестваща зараза ", споделя още Филипа Истърбрук.

По думите й тестванията, направени предходната седмица, са удостоверили, че към 70 % от случаите са позитивни за аденовирус, като най-разпространен е подтип 41, който нормално се свързва с гастроентерит.

Аденовирусите нормално се популяризират посредством персонален контакт, дихателни капки и повърхности. Известно е, че те предизвикват респираторни признаци, конюнктивит или храносмилателни разстройства.

Тестовете също така са посочили, че към 18 % от пациентите са били с позитивни проби за COVID-19.

" Следващата седмица ще се съсредоточим върху серологичните проби за излагане и инфекции, предшестващи Коронавирус ", прибавя Истърбрук.

След откриването на първите 169 случая СЗО заяви, че при нито един от пациентите не са открити вирусите на хепатит A, B, C, D и E.

Повечето пациенти са имали стомашно-чревни признаци, в това число коремна болежка, диария и повръщане или жълтеница. Някои случаи са предизвикали чернодробна непълнота и са наложили трансплантация.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР