Световната здравна организация (СЗО) не смята, че установяваните в последно

...
Световната здравна организация (СЗО) не смята, че установяваните в последно
Коментари Харесай

От СЗО не виждат необходимост от масова ваксинация срещу маймунска шарка

Световната здравна организация (СЗО) не счита, че установяваните напоследък случаи на маймунска шарка отвън Африка постановат всеобща имунизация. Според нея ограничения като положителната хигиена и безвредното полово държание ще са ефикасни за преодоляване на разпространяването на заразното заболяване, сподели почитан представител на СЗО, представен от Ройтерс.

Ричард Пебоди, който управлява екипа на европейския клон на организацията за високорисковите патогени, съобщи в изявление за организацията, че наличните доставки на ваксини и медикаменти са относително лимитирани.

Той сподели това в миг, когато американските Центрове за надзор и предварителна защита на болесттите оповестиха, че се приготвят да имунизират околните контакти на хора, заболели от маймунска шарка, отбелязва Ройтерс. Също през вчерашния ден Германия съобщи, че преглежда разнообразни разновидности, а Англия предложи ваксини на някои здравни служащи.

Властите в Европа и Северна Америка изследват над 100 доказани и хипотетични случаи на маймунска шарка. Засега не е открита повода за най-голямото разпространяване на инфекциозното заболяване отвън Африка, където то е ендемично. Много от инфектираните, само че не всички, са мъже хомосексуалисти, отбелязва Ройтерс.

Франс прес показва, че това, което озадачава и тревожи специалистите, е едновременната поява на случаи в редица страни, най-много в Европа. При това инфектираните не са пътували до Африка.

Основните ограничения за преодоляване на разпространяването на маймунската шарка са следенето на контактите и изолацията, сподели пред Ройтерс Пебоди. Той се аргументира, че вирусът не се предава доста елементарно, нито е предизвикал към този момент съществено протичане на болестта. Освен това имунизациите, употребявани против маймунската шарка (по принцип те са против на процедура изчезналата едра шарка), може да имат някои съществени странични резултати, обърна внимание представителят на СЗО.

В Съединени американски щати към този момент е доказан един случай на човек с маймунска шарка - в щата Масачузетс, показва Франс прес. Четири други случая са оценени, само че е доста евентуално също да са на това заболяване - по един в Ню Йорк и Флорида и два в Юта. И петимата са мъже, пътували в чужбина.

Здравните управляващи в Мароко в това време оповестиха за три хипотетични случая на маймунска шарка.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР