Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в

...
Желязната църква Свети Стефан на брега на Златния рог в
Коментари Харесай

Желязната църква в Истанбул се оказа тясна за християните на Великден

Желязната черква " Свети Стефан " на брега на Златния рог в Истанбул през днешния ден бе претъпкана с хора, пристигнали на празничното свещенодействие за Второ Възкресение Христово, предава Българска телеграфна агенция.

Негово преосвещенство свещеник Тихон, патриаршески викарий, оглави богослужението. В тържествената службата участваха свещеници от България, както и свещеникът на българските църкви в Турция архимандрит Харалампи Ничев.

Генералното консулство на България в Истанбул бе показано от българския консул Радослава Кафеджийска.

По традиция на службата се четоха текстове от Евангелието на разнообразни езици, в това число и на турски език, отдадени на Възкресението на Божия наследник Иисус Христос.

“Така се припомня, че богатствата новина за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички нации по света. Със гибелта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си е дал вяра за живот след гибелта ”, сподели пред Българска телеграфна агенция Киряко Лязе, диригент на църковния хор на българската религиозна общественост в Истанбул, наричани цариградските българи.  Присъстващите на празничната литургия се поздравяваха с ”Христос Воскресе " и " Воистина Воскресе ”. Подаряваха си боядисани яйца и козунаци.

Служби на Велика събота за първото Възкресение Пасха бяха изнесени в Желязната черква и в църквата " Свети Йоан Рилски " в Екзархийския дом. Там се състоя и обичайното циркулиране в двора на църквата със запалени свещи, когато бе спуснат Благодатният огън.

Туристи със седем рейса от България бяха пристигнали особено за великденските празници в Истанбул. В Желязната черква имаше и доста туристи от разнообразни страни.

Сред пристигналите в Истанбул за Великденските празници бе фамилията на Цветелина Динкова от София дружно с двамата синове-блицнаци и свекървата. Тя показа, че е доста разчувствана:

“Идвали сме и различен път в Истанбул, само че този път взехме решение да дойдем особено за Великденските празници, тъй като тук има българска черква. Впечатлени сме, църквата е доста красива, добре се поддържа, всеки може да пристигна и да си възпламени свещ. Ще отнесем доста хубави мемоари от това посещаване ”, сподели тя. Докато разговаряхме, близнаците чукаха боядисаните яйца.

След празничната литургия в Желязната черква в огромния салон на Екзархийския дом се състоя приятелски обяд на общността на българите, проведен от църковното настоятелство с ръководител Димитър Йотеф.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР