Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу КОВИД-19 с

...
Световната здравна организация (СЗО) не препоръчва имунизирането срещу КОВИД-19 с
Коментари Харесай

СЗО не препоръчва кръстосано ваксиниране

Световната здравна организация (СЗО) не предлага ваксинирането против КОВИД-19 с две разнообразни ваксини, когато се изискват две дози за цялостна имунизация, предаде ДПА, базирайки се на коментар на говорителката на организацията Маргарет Харис.

Специално за организацията тя акцентира, че няма задоволително данни за вероятните опасности при слагане на първа доза от ваксната на " АстраЗенека " и втора - от препарат на друга компания.

В изявлението си Харис се базира на предварителна рекомендация на експертна консултантска група от февруари. Според рекомендацията към този момент и двете дози би трябвало да са от една и съща ваксина. Експертите приканиха за спомагателни проучвания за изследване на съчетаното потребление на ваксини.

В Германия има прочут напън да се прибегне до кръстосана имунизация, защото хората под 60 години към този момент не се ваксинират с имунизацията на " АстраЗенека " заради доказан и от Европейската организация по медикаментите, въпреки и доста рядко срещан риск от формиране на кръвни съсиреци.

Според здравния министър Йенс Шпан обаче на 2,2 милиона германци на възраст под 60 години към този момент е сложена първа доза от имунизацията на " АстраЗенека " и въпросът в този момент е по какъв начин тези хора ще получат цялостна имунизационна отбрана, за каквато е нужна втора доза. Казусът визира всички останали страни на територията на Европейски Съюз, получили като цяло досега с първите траншове най-големи количества точно от тази ваксина.

Без задоволително данни за вероятните опасности не би трябвало да се прави втора имунизация с друга ваксина от употребяваната при първата, сподели ръководителят на немската Фондация за отбрана на пациентите Ойген Бриш.

Постоянната комисия за имунизацията (Stiko) предлага на хората, на които към този момент е сложена първа доза от имунизацията на " АстраЗенека ", да се слага втора доза от ваксина въз основата на осведомителна РНК - на Пфайзер " / " Бионтех " или " Модерна ", 12 седмици след първата. Решение за това обаче към момента не е взето.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР