Световната здравна организация съобщи, че наблюдава десетки случаи на два

...
Световната здравна организация съобщи, че наблюдава десетки случаи на два
Коментари Харесай

СЗО проучва два нови подтипа на варианта Омикрон на коронавируса

Световната здравна организация заяви, че следи десетки случаи на два нови подтипа на мощно излъчвания вариант на ковид Омикрон, в опит да реши дали са по-заразни или по-опасни от предходните. В изказването се споделя, че СЗО е сложила BA.4 и BA.5, сестринските разновидности на истинския вид на Омикрон BA.1, в листата за наблюдаване.

BA.1 и BA.2 към този момент се следят, сега преобладаващи в международен мащаб, както и BA.1.1 и BA.3. СЗО сподели, че е почнала да ги следи за " нови разновидности, които би трябвало да бъдат в допълнение проучени, с цел да се разбере тяхното влияние върху имунния капацитет за отбягване ". Известно е, че вирусите мутират непрекъснато, само че единствено няколко разновидности въздействат върху способността им да се популяризират или заобикалят предходен имунитет, породен от имунизация или естествена зараза, или тежестта на болестта, което предизвикват.

BA.2, да вземем за пример, сега съставлява съвсем 94 % от всички секвенирани случаи и е по-преносим от своите „ братя и сестри “, само че доказателствата към днешна дата демонстрират, че по-тежка форма на болестта е по-малко евентуално да се развие.

Според данните на СЗО, в световната база данни на GISAID са докладвани единствено няколко десетки случая на подварианти BA.4 и BA.5.

Британската организация за здраве и сигурност предходната седмица разгласи, че BA.4 е открит в Южна Африка, Дания, Ботсвана, Шотландия и Англия сред 10 януари и 30 март.

Всички случаи на BA.5 са открити в Южна Африка предходната седмица, само че по-рано тази седмица Министерството на здравеопазването на Ботсвана разгласи, че е разпознало четири случая на подварианти BA.4 и BA.5 при хора на възраст от 30 до 50 години, които са били изцяло имунизирани. Всички пациенти имат по-леки признаци на болестта. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР