Световната здравна организация разследва дали вирусът на маймунска шарка присъства

...
Световната здравна организация разследва дали вирусът на маймунска шарка присъства
Коментари Харесай

СЗО разследва дали маймунската шарка се предава чрез семенна течност

Световната здравна организация проверява дали вирусът на маймунска шарка участва в семенната течност на пациентите , като изследва опцията заболяването да се предава по сексуален път . Множество случаи на болестта, съсредоточени в Европа, са измежду полови сътрудници, които са имали непосредствен контакт с мъже . Организацията подсети, че вирусът се предава единствено посредством непосредствен контакт .

В последните дни учените настояват, че са разкрили вирусна ДНК в спермата на няколко пациенти с маймунска шарка в Италия и Германия . Резултатите са доказани и от лабораторна проба, която допуска, че вирусът, открит в семенната течност на един от пациентите, има способността да се предава и възпроизвежда.

„ Това значи, че вирусът може да се предава и по сексуален път, а това е нещо ново за нас “, сподели Катрин Смолууд от СЗО на специфичен брифинг за пресата.

„ До момента предаването бе посредством досег на кожа в кожа, само че в този момент към този момент е ясно, че може да има и други способи ", добави специалистът.

В над 30 страни са регистрирани повече от 1300 случая на вирусното заболяване от началото на май до момента . Голяма част от инфектираните са мъже, които вършат секс с мъже.
Локалните епидемиологични огнища провокираха безпокойствие, защото вирусът рядко се следи отвън Африка. СЗО предложи целенасочена имунизация на хора с непосредствен контакт със инфектирани, в това число здравни служащи.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР