Световната здравна организация призова държавите спешно да вземат мерки за

...
Световната здравна организация призова държавите спешно да вземат мерки за
Коментари Харесай

СЗО настоява за незабавни действия след смъртни случаи от детски сиропи против кашлица

Световната здравна организация прикани страните незабавно да вземат ограничения за попречване, разкриване и реакция при случаи на некачествени и фалшифицирани медицински артикули, като се базира на неотдавнашни известия за случаи на детски сиропи срещу кашлица с доказано или хипотетично замърсяване.
" През последните четири месеца страните оповестиха за няколко случая на сиропи за кашлица за деца, продавани без рецепта, с доказано или хипотетично замърсяване с високи равнища на диетилен гликол (DEG) и етилен гликол (EG) ", съобщи СЗО.
" Случаите са от минимум седем страни, свързани с повече от 300 смъртни случая в три от тях. "
СЗО съобщи, че множеството смъртни случаи са при дребни деца на възраст под 5 години.
Замърсителите са токсични химикали, употребявани като промишлени разтворители и антифриз, които могат да бъдат съдбовни, даже признати в дребни количества, и в никакъв случай не би трябвало да бъдат в медикаментите.
Гамбия, Индонезия, Узбекистан
Сред страните, посочени от СЗО, са Гамбия, Индонезия и Узбекистан.
За Гамбия четирите продукта са Promethazine перорален разтвор, бебешки сироп за кашлица Kofexmalin, бебешки сироп за кашлица Makoff и сироп за настинка Magrip N. Производителят на тези артикули е Maiden Pharmaceuticals Limited от Харяна, Индия.
Що се отнася до Индонезия, осемте продукта са сироп Termorex (само партида AUG22A06), сироп Flurin DMP, сироп за кашлица Unibebi, парацетамол капки Unibebi Demam, парацетамол сироп Unibebi Demam, парацетамол капки (произведени от PT Afi Farma), парацетамол сироп (мента) (произведен от PT Afi Farma) и сироп Vipcol.
Двата продукта, посочени за Узбекистан, са сиропи AmbronoL и DOK-1 Max. Производителят на двата продукта е Marion Biotech Pvt. Ltd от Утар Прадеш, Индия.
" До момента посоченият производител не е дал на СЗО гаранции за сигурността и качеството на тези артикули ", съобщи СЗО, като означи, че нейните предизвестия за медицински артикули са били бързо публикувани до националните здравни органи на всички 194 страни членки.
Предупрежденията за медицински артикули изискваха откриването и изтеглянето на инфектираните медикаменти от обращение на пазарите, засилено наблюдаване и старание във веригите за доставки в страните и районите, които евентуално са наранени, и неотложно известяван на СЗО за доставката.
Тъй като случаите не са изолирани, СЗО прикани сериозните заинтригувани страни, участващи във веригата за доставка на медицински артикули, да подхващат " незабавни и координирани дейности ".
СЗО прикани регулаторните органи и държавните управления да откриват и изтеглят от съответните си пазари всички некачествени медицински артикули, разпознати в медицинските предизвестия на СЗО като евентуални причинители на гибел и болести.
Световният здравен орган прикани виновните лица да подсигуряват, че всички медицински артикули на съответните им пазари са утвърдени за продажба от способените органи и могат да бъдат получени от оторизирани/лицензирани снабдители.
СЗО прикани също производителите на медикаменти да закупуват помощни субстанции от фармацевтичен клас единствено от квалифицирани и добросъвестни снабдители и да организират изцяло тестване на доставките преди потреблението им в производството на крайни артикули.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР