Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с

...
Световната здравна организация препоръчва да не се прилага лечение с
Коментари Харесай

СЗО препоръча да не се използва Ремдесивир при хоспитализирани с Covid-19

Световната здравна организация предлага да не се ползва лекуване с " Ремдесивир "  на приети в болница заболели от Covid-19, тъй като този противовирусен медикамент не защищава от гибел, нито от тежки форми на заболяването, съобщи. 

" Антивирусният медикамент " Ремдесивир "  не се предлага за пациенти, признати в болница с Covid-19, колкото и тежко да протича заболяването, тъй като няма доказателства, че усъвършенства възможностите за оцеляване, нито че разрешава да се избегне слагането на уред за изкуствено дишане ", се споделя в официално съобщение на СЗО, след като екип от специалисти разгласява своите изводи в здравното списание BMJ.

Експертите акцентират, че има възможност от съществени странични резултати от медикамента. Разработен против ебола, този препарат е продаван от лабораторията Gilead Sciences под комерсиалното име Veklury. Лекарството стана първото лекуване с ковид, получило утвърждение от Американската администрация по храните и медикаментите. На 3 юли той стана първият медикамент против Covid-19, позволен на европейския пазар, напомня Българска телеграфна агенция. Първоначално изследванията посочваха известна изгода против Covid-19, само че с натрупването на повече данни това наподобява се трансформира.  

" Фактът, че това е антивирусно средство, което сподели известна изгода в избрани изпитвания - само че не във всички изпитвания - беше задоволително, с цел да подтикне хората да желаят да го употребяват, защото нямахме принадлежности, само че мисля, че скоро ще бъде сменено ", разяснява пред CNN доктор Амеш Адаля, старши академик в Центъра за здравна сигурност на Джон Хопкинс, който не взе участие в управлението на СЗО. 

Gilead Sciences, производителят на ремдезивир, който се продава под името Veklury, споделя в изказване в четвъртък, че антивирусният препарат е предложен от други организации и страни въз основа на солидни доказателства от голям брой следени изследвания, оповестени в влиятелни списания.  

" Разочаровани сме, че насоките на СЗО подценяват тези доказателства в миг, когато случаите фрапантно се усилват по целия свят и лекарите разчитат на Veklury като първото и само утвърдено антивирусно лекуване за пациенти с COVID-19 в почти 50 страни ", споделят от компанията. 

Питър Хорби, професор в Медицинския департамент на Университета в Оксфорд, който не е взел участие в актуализацията, уточни настоящата рекомендация на СЗО като рационална в документално изказване в четвъртък.

" Предвид неналичието на доказателства за някаква изгода за смъртността, рискът от попадение на апаратна вентилация или времето за клинично усъвършенстване, Световната здравна организация рационално предложи да не се употребява ремдезивир при пациенти, приети в болница с COVID-19, без значение от тежестта на тяхното заболяване. Ремдезивир е скъпо лекарство, което би трябвало да се дава интравенозно в продължение на пет до 10 дни, тъй че тази рекомендация ще спести пари и други здравни запаси ", съобщи Хорби в изказването, публикувано от основания във Англия Science Media Center. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР