Световната здравна организация потвърди, че има все повече данни, потвърждаващи

...
Световната здравна организация потвърди, че има все повече данни, потвърждаващи
Коментари Харесай

Доц. Гломб: Няма никакви поводи за оптимизъм с Омикрон

Световната здравна организация удостовери, че има от ден на ден данни, потвърждаващи по-лекото протичане на Омикрон. При него се засягат повече горните дихателни пътища. Трябва ли това да ни прави оптимисти?

"Оптимизмът е неоснователен. Вместо оптимисти, по-добре да бъдем реалисти. Данните, които СЗО събира, са от страни с висок % преболедували като Южна Африка или висок % имунизирани - като Англия. България и по двата индикатора е с невисок % ", съобщи вирусологът от Националния център по заразни и паразитни заболявания доцент Любомира Николаева - Гломб в студиото на "България заран ".

Бустерни дози

Вирусологът акцентира, че по последни данни 3 месеца след приключен имунизационен курс успеваемостта против Омикрон е 50%. След бустерна доза тя се качва до 88%.

"Самото имунизиране е причина за по-леко протичане на заболяването. Засега е оптимистично, че третата бустерна доза основава добър и дългогодишен имунитет, само че данните са единствено на няколко месеца.

Израел ползва към този момент четвърта доза. Там залагат на полезността на човешкия живот, защитавайки най-застрашените - хората над 65 година възраст ", добави доцент Гломб пред Bulgaria ON AIR.

Тя не е оптимист за постигането на групов имунитет.

"И да се реализира групов имунитет, ще е е за малко, тъй като ще има нови генерации за този вирус. По-добре е отбраната да се реализира с имунизиране. Имунизацията ще стане като с слагането на грипната ваксина - против нея никой не стачкува. Всяка последваща имунизация уголемява спектъра на имунитета. Най-вероятно ще се окаже, че имунизацията против Ковид-19 ще би трябвало да е тридозова ", посочи вирусологът.

Омикрон визира повече деца

За разлика от предходните разновидности, Омикрон заразява доста деца. Това демонстрират данните от редица страни, където разновидността е преобладаващ.
"Това е най-наивното население за този вирус - без ваксина и построен имунитет.

А и през есенно зимния интервал заболеваемостта измежду децата се усилва. Центърът за надзор на болесттите в Атланта предложи бустер при децата над 12 година Вероятно ще се наложи като процедура. Никога не съм била последовател на наложителното имунизиране, а на убеждаването ", предвижда доцент Любомира Николаева - Гломб.

Тя не е оптимист, че Омикрон ще постави началото на края на пандемията. Подчерта и повишаването на приетите в болница с Ковид-19 у нас. А 800-те постъпили в лечебни заведения през последното денонощие са се заразили по празниците. Тя предлага преболедувалите също да се имунизират.

"При тях е добре, в случай че са здрави и са минали повече от 3 месеца от оздравяването, да създадат своята имунизация. Преболедувалите, които са имунизирани по-късно, имат най-силен имунитет. Дори и да се разболеят - при тях вирусът протича леко ", сподели още вирусологът.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР