Световната здравна организация оповести клинично изпитване в 52 страни, което

...
Световната здравна организация оповести клинично изпитване в 52 страни, което
Коментари Харесай

Българско лекарство за лечение на COVID-19 готово до 2 години?

Световната здравна организация оповести клинично изпитване в 52 страни, което ще изследва евентуалното приложение на три противовъзпалителни медикаменти за лекуването на пациенти с Ковид-19. Кога можем да чакаме медикамент?

" Имаме вяра, въпреки че няма да е скоро и няма да е елементарно ". Това съобщи в  " България заран "  проф. Леандър Литов, началник на екип от учени, работещи по откриването на лекарство против Ковид-19.  

" Това заболяване протича в 2 стадия. Първият - през първите 10-14 дни, когато вирусът нападна организма и човек е инфектиран. Постепенно по-късно вирусът изчезва. Втората фаза - когато се следи тежко протичане на болестта. Това е тежката форма. И тези 2 стадия изискват напълно разнообразни лекарства. Активно се работи и в двете посоки по целия свят ", уточни още той. 

Доц. Литов изясни, че неговият екип работи в две посоки.

" Нашата концепция, за първия стадии, е да се опитаме на блокираме част от протеините на вируса, които превземат клетката. Второ - да намерим препарат, който да може да спре " цитокиновата стихия ", акцентира медикът. 

И добави, че хората първо опитват известни медикаменти, които съществуват и са за приложимост на разнообразни болести.

" Търси се дали тези препарати могат да повлияят на Ковид-19 и по-късно се търсят нови незнайни химични съединения, дребни молекули, които евентуално имат някакъв ефект. Всяко едно лекарство има доста строга скица за одобряване - лабораторен опит, опит с животни и клинични проучвания. Важно е да се ревизират и страничните резултати. Схемата е закрепена ", изясни събеседникът на Мирослав Димитров.

И счита, че българско лекарство за лекуване на Ковид-19, може да има след към 2 години.

" В естествени условия създаването е няколко години, за Ковид-19 всичко се развива по-бързо, оптимистично за нас - след към 2 години ", сподели доцент Литов в ефира на .
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР