СЗО поставя новия вариант на COVID BA.2.86 „под наблюдение“, докато експерти следят за разпространение на силно мутирал щам

...
Световната здравна организация обяви в четвъртък, че е засилила класификацията
Коментари Харесай

Световната здравна организация обяви в четвъртък, че е засилила класификацията си на наскоро открит щам на COVID-19, BA .2.86, цитирайки големия му брой мутации.

Бързата ескалация на този щам до категорията на СЗО „вариант под наблюдение“ е необичайна. Само четири случая са забелязани на варианта в световен мащаб. Проследяващите вируси официално определиха щама като BA.2.86 преди по-малко от ден.

Рано е да се каже дали вариантът ще бъде по-опасен от циркулиращите в момента щамове на вируса. Но агенцията на ООН казва, че са необходими повече данни, за да се разбере заплахата, която BA.2.86 може да представлява, като се има предвид големият му брой мутации.

Казано в слайд, публикуван в четвъртък.

XBB.1.5 е вариантът, от който са произлезли много скорошни щамове, и служителите на Администрацията по храните и лекарствата са избрали преди това XBB.1.5 като щам за ваксини, към които да бъдат насочени в бустерните ваксини тази есен.

BA.2.86 има 36 мутации спрямо варианта XBB.1.5, каза Блум.

Експертите казват, че доклади за BA.2.86 са забелязани в страни на три различни континента - Дания, Израел и САЩ — също така предполагат, че поне е способен да предава широко и може да се е разпространявал незабелязано известно време.

Първият случай на BA.2.86 в САЩ беше докладван от лаборатория в Мичиганския университет. Според записите, прикачени към последователността, качени в GISAID, глобална база данни за вируси, пробата е секвенирана от клиничната микробиологична лаборатория на университета по време на „базово наблюдение“.

Не е ясно дали пробите са събрани от хоспитализиран пациент в здравната система, управлявана от университета, или от друг източник.

Говорител на Медицинския факултет на Мичиганския университет отказа да коментира възможния произход на последователността, отчитайки здравния отдел на щата Мичиган. Говорител на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Мичиган не успя да отговори незабавно на искане за коментар.

В Дания здравните власти казват, че в момента работят за култивиране на вируса, ключова стъпка към по-нататъшна оценка на заплаха, породена от силно мутиралия щам. Двата случая, забелязани там, нямат "никаква епидемиологична връзка" и не са имунокомпрометирани.

Проследяване на разпространението на вариантите на COVID BA.2.86 и EG.5

Засега експертите казват, че BA.2.86 все още трябва да покаже, че може да изпревари други бързо разпространяващи се потомци на Вариантът на XBB Omicron вече се увеличава по целия свят, за да бъде нещо повече от „научно любопитство“.

Един потомък на XBB, вариант, наречен EG.5, вече се е покачил до почти 1 на 5 случая в цялата страна според оценките на CDC, публикувани по-рано този месец. Новите прогнози трябва да бъдат публикувани в петък.

Появата на щама идва, когато производителите на лекарства се готвят да пуснат нови ваксини срещу COVID-19 следващия месец, насочени към щамовете XBB на вируса, с които EG.5 е тясно свързан. Moderna обяви в четвъртък, че данните от нейните предварителни клинични изпитвания от новите инжекции потвърждават „значителен тласък в неутрализиращите антитела“ за EG.5.

Те могат да се сблъскат с неуспех, ако BA.2.86 успее да се разпространи по-широко. Блум каза, че смята, че промените в щама са достатъчни, за да рискуват да направят ваксините, насочени към XBB, „доста лошо съвпадение“ с BA.2.86.

Но той подчерта, че BA.2.86 остава рядък засега, както и други защити монтиран от тялото може също да работи, за да отблъсне силно мутиралия вариант.

„[Т]има и по-широки механизми на имунитет, предизвикан от ваксинация и инфекция, които осигуряват известна защита срещу тежко заболяване дори при много силно мутирали варианти“, каза той за CBS News в имейл.

Източник: cbsnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР