Световната здравна организация обяви, че работи с експерти по ново

...
Световната здравна организация обяви, че работи с експерти по ново
Коментари Харесай

Маймунската шарка ще бъде прекръстена, обяви СЗО

Световната здравна организация разгласи, че работи с специалисти по ново название на маймунската шарка, заяви BBC.

Новината идва, откакто повече от 30 учени се оповестиха предходната седмица за " незабавната потребност от недискриминационно и нестигматизиращо " име за вируса и заболяването, която предизвиква.

Продължаващото споменаване на вируса като африкански е по едно и също време неопределено и дискриминационно, обявиха те.

Около 1600 случая на болестта са регистрирани в международен мащаб през последните седмици.

Докато в страни, където маймунската шарка към този момент е била ендемична, са обявени 72 смъртни случая, нито един не е регистриран в новозасегнатите 32 страни.

Световната здравна организация разгласи, че ще организира незабавна среща идната седмица, с цел да дефинира дали да се класифицира епидемията като изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение - най-високата паника, която организацията на Организация на обединените нации може да издаде.

Единствените други болести, за които това се е случвало в предишното, са свинският грип, полиомиелит, Ебола, Зика и Covid.

Генералният шеф на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус разяснява, че епидемията от маймунска шарка е необикновена и тревожна.

Затова е решил идната седмица да свика комисията по незабавни случаи според интернационалните здравни разпореждания, с цел да се вземе решение дали тя съставлява изключителна обстановка за публичното здраве от интернационално значение.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР