Световната търсачка Google създаде Doodle (Драскулка) по повод 31 октомври

...
Световната търсачка Google създаде Doodle (Драскулка) по повод 31 октомври
Коментари Харесай

Хелоуин е - празник с древна история

Световната търсачка Гугъл сътвори Doodle (Драскулка) във връзка 31 октомври - Хелоуин.
напомня, че историята на празника е обвързвана с традициите на античните келти. Счита се, че в Америка той е пренесен от ирландските емигранти. През втората половина на 20. век Хелоуин се популяризира от Северна Америка в англоезичните страни и в Централна Европа.
В основата на празника стои поверието, че в навечерието на Деня на Вси светии (честването на католическия ден на всички светии - бел. ред.) мъртвите се връщат в домовете си и би трябвало да бъдат посрещнати уместно от своите близки .
По традиция Хелоуин радва най-много децата. През вечерта на празника те носят страшни костюми, тиквени фенери и обикалят съседите си, като желаят бонбони и сладки с предизвестието, че в случай че не получат такива ще им „ изиграят номер “.

Келтите посрещали своята Нова година Сауин в края на октомври. Древните хора вярвали, че в нощта против нея умрелите през миналата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят . За да се предпазят, келтите палели огньове, обличали се в скотски кожи, гадаели.
Много сходен на този обред е езическият празник на кукерството . В него участват сходни атрибути като маски с рога и злокобно изражение, скотски кожи. Основната цел на кукерската игра е прогонване на злото, събрало се през зимата и отварянето на пътя на земеделския човек към новата селскостопанска година .
В християнството основополагащо е вярването, че след съмртта и Съда на Бога душите не се връщат на земята.
През 853 година от Боговъплъщението, от Рождество Христово папа Григорий IV, в опит да размени съществуващия езически обред, утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии , ден за възхвала на всички християнски светци и мъченици.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР