Световната търговия загуби последния си арбитър вчера, оставяйки страните без

...
Световната търговия загуби последния си арбитър вчера, оставяйки страните без
Коментари Харесай

Търговията преминава към закона на джунглата

Световната търговия загуби последния си съдия през вчерашния ден, оставяйки страните без опция за реализиране на дефинитивно решение по разногласия в Световната комерсиална организация (СТО). Вместо това тя ще се сблъска с по този начин наречения от критиците закон на джунглата, разяснява Асошиейтед прес.

Съединени американски щати,чиито президент е последовател на едностранния метод в стопанската система и дипломацията, наподобява избират да работят по този метод.

Мандатите на двама от последните трима съдии в Органа за решение на разногласия - апелативния орган на СТО - изтекоха през вчерашния ден в среднощ. Тяхното овакантяване на процедура ще лиши Висшия съд на международната търговия от опцията да издава решения.

Сред нерешените разногласия са седем случая, които са импортирани против решението на президента на Съединени американски щати Доналд Тръмп предходната година да разгласи внасяните в страната стомана и алуминий за опасност за националната сигурност и да ги таксува с налози.

В по-нисшата инстанция на органа за решение на разногласия на СТО могат да бъдат изслушвани случаите, само че решенията няма да имат никакъв резултат, в случай че губещата страна апелира в апелативния орган, който към този момент не действа.

Така страните могат да употребяват митата и други наказания, с цел да лимитират вноса, без да се безпокоят, че СТО може да ги упрекне за това. Подобен възходящ протекционизъм може да сътвори неустановеност и да обезсърчи търговията.

Според Стефани Мърфи от подкомитета по данъчните въпроси към непрекъснатия търговски представител на Съединени американски щати, прекъсването на работа на Апелативния орган в действителност ще е рисково за американския бизнес.

Предполага се, че Апелативният орган на СТО би трябвало да има седем съдии, само че редиците им оредяха, защото Съединени американски щати при президентите Джордж Буш, Барак Обама и Доналд Тръмп блокираха нови назначения, с цел да стачкуват против метода, по който СТО работи.

Тръмп и американският непрекъснат търговски представител Робърт Лайтайзър са изключително гласовити критици на СТО. Те акцентират, че комерсиалната организация лимитира опцията на Вашингтон да се опълчва на нелоялните търговски практики от Китай и освен.

Други страни също се оплакаха от системата на СТО за решение на разногласия. Според критиците разглеждането на случаите лишава прекомерно дълго време, съдиите постоянно вземат прекомерно строги решения. Освен това организацията с централа в Женева няма задоволително здрави механизми да се оправи с предизвикването, каквото съставлява китайската стопанска система - невероятна комбинация от капитализъм и държавен надзор.

Реформирането на СТО е мъчно, защото изисква консенсус от 164-те страни членки. Тръмп желае да употребява американската икономическа и политическа мощност и въздействието на страната, с цел да наложи промени, които по-малките страни не биха могли.

Евентуалното прекъсване на работа на Апелативния орган на СТО беше посрещнато с паника от някои страни членки на организацията.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР