Световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20

...
Световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20
Коментари Харесай

Наградиха Пламена Миткова за Атлет на България за 2022 г.

Световната шампионка в скока на дължина за девойки под 20 години Пламена Миткова получи премията си за Атлет №1 на България за 2022 година в анкетата на списание “Атлетика ” на специфична гала в хотел “Метрополитън ” в София през днешния ден. Пловдивчанката и нейният треньор Ивайло Русенов дойдоха с леко забавяне поради пътно-транспортно произшествие.

Победителката навърши 18 години на 18 септември 2022-а, откакто към този момент бе направила исторически сезон с връх в международната купа за девойки в скока на дължина в Кали (Колумбия). Пламена реализира персонален връх от 6.66 метра на финала на Световното, който й донесе златото.

Изключителния си гений пловдивчанката сподели и през зимата, когато завоюва националната купа на 60 м/препятствия при девойките и две трофеи при дамите в хоризонталните скокове (13.30 м на троен скок и 6.30 м в скока на дължина). За Треньор №1 за 2022 година беше награден Ивайло Русенов, който е треньор на Миткова и на бронзовия европейски медалист в тройния скок за юноши под 18 години Васил Русенов.

Второ място в анкетата е за Милица Мирчева, която усъвършенства националния връх на маратон с 2:29:23 часа и се класира на 15-о място на Световното състезание в Орегон. Милица сподели също отлични резултати в бяганията на дълги разстояние от 3000 м до маратон и даже се класира на седмо място на Европейското състезание по оф-роуд (планинско бягане) в Испания.

Третото място в допитването е за Божидар Саръбоюков, който ден преди да навърши 18 години, завоюва сребърния орден в скока на височина на Световното състезание за юноши в Кали, единствено няколко минути откакто Миткова бе станала международна шампионка на скок дължина. Двуметровият Саръбоюков се класира за още един край на Световното - на скок дължина, а две седмици преди този момент завоюва балканските трофеи на скок височина и скок дължина при юношите.

Топ 5 в анкетата допълниха трикратната победителка за Атлет на България Мирела Демирева, която направи два финала на скок височина на международно и европейско състезание и европейският отличник на троен скок за юноши под 18 години Лъчезар Вълчев. От шесто до десето място се подредиха Тихомир Иванов (скок височина), Мартин Проданов (1500 м/1 миля), Александра Начева (троен скок), Пламена Чакърова (скок дължина) и Васил Русенов (троен скок).

На специфичната гала бяха наградени също първенците в “А1 - атлетика за младежи ” за 2022 година Васил Антонов (Радуканови - Видин) и Анна-Мария Петкова (Атлетик - Хасково).

Награди имаше също и за треньорите на най-добре представилите се млади спортисти през 2022 година на огромните конгреси - Красен Цонев, Димитър Карамфилов, Стойко Цонов, Лиляна Видева и Красимир Аргиров.

Снимки: Start-photo.bg 
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР