Световната мрежа, днес позната като интернета, стана на 30 години.На

...
Световната мрежа, днес позната като интернета, стана на 30 години.На
Коментари Харесай

Световната мрежа на 30 години: Четири неща, които нямаше да съществуват без нея

Световната мрежа, през днешния ден позната като интернета, стана на 30 години.

На 11 март през 1989 година Тим Бърнърс-Лий, английски програмист на работа в ЦЕРН, изпратил на началника си предложение за система за организация на работата с файлове в изследователския център. Под документа шефът му написал една единствена записка – “неясно дефинирано, само че вълнуващо”.

Благодарение на тази записка Бърнърс-Лий прекарва идващите месеци в основаване на тази система, която най-просто казано провежда файловете на ЦЕРН в мрежа, налична от всеки компютър чрез линкове. Така той основава системата, върху която през днешния ден работи актуалният интернет.

По това време към този момент съществували проведени мрежи са шерване на информация, имало и изпратени имейли, само че нито една система не била толкоз надеждна като тази на Бърнърс-Лий.

Въвеждането на уеб браузъри, уеб страници и хиперлинкове с информация направило гражданска война в метода, по който търсим и споделяме информация.

Снимка: iStock

Без международната мрежа, да вземем за пример, работата “инфлуенсър” нямаше да съществува. През 2018 година общо 2,8 милиарда души са били дейни в обществените мрежи. Нарастващата известност на “Инстаграм” и YouTube разреши на доста да трансфорат заниманието или живота си в работа, като споделят информация онлайн. Ако международната мрежа не съществуваше, това нямаше да бъде допустимо, защото нямаше да има елементарен метод да споделяме информация и фотоси между тях.

Снимка: iStock

Ако интернетът не съществуваше, развлекателната промишленост щеше да наподобява по напълно друг метод и платформи като “Нетфликс”, HBO GO и Hulu нямаше да ги има. До 2018 година, да вземем за пример, “Нетфликс” имат регистрирани над 148 млн. консуматори от целия свят. Световната мрежа промени киното като го направи по-достъпно, само че пък нанесе удар върху киносалоните в международен мащаб.

Снимка: iStock

Без международната мрежа извършването на покупки ни щеше да бъде доста по-трудно. Това значи, че хората щяха да продължат да пазарят по общоприетия метод – с отиване до съответния магазин. С появяването на платформи за онлайн заплащания обаче революцията в онлайн извършването на покупки докара до голям скок на платформите за продажба на всевъзможни артикули.

Снимка: iStock

Една от отрицателните последствия от международната мрежа обаче е недоверчивостта на хората към експерти, показват анализатори. Според тях в случай че интернетът не съществуваше, повече хора щяха да се доверят на медицински експерти, защото не могат да ревизират онлайн признаците си. В международен мащаб към 60% от интернет потребителите ревизират онлайн признаците си – нещо, което преди са правели при медицински експерти.

Тим Бърнърс-Лий Снимка: Wikimedia Commons

На 30-тата годишнина на международната мрежа Бърнърс-Лий разгласява отворено писмо, в което насочва предизвестие към модерния свят.

“С всяка нова функционалност и нов уеб страница пропастта сред тези, които са онлайн и тези, които не са, се усилва. Ето за какво става все по-важно мрежата да стане налична за всички”, написа той.

Бърнърс-Лий разяснява, че международната мрежа е дала глас на доста маргинализирани групи, само че в това време е основала благоприятни условия за измамници и разпространители на ненавист.

Въпреки това той чака бъдещето с любознание. “Би било огромно проваляне да считам, че мрежата не може да се промени към по-добро в идващите 30 години”, споделя той.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР