Световната икономическа и финансова криза от 2008-2009 година вече е

...
Световната икономическа и финансова криза от 2008-2009 година вече е
Коментари Харесай

Световната банка предупреди: Следващата криза може да започне всеки момент

Световната икономическа и финансова рецесия от 2008-2009 година към този момент е преодоляна, прогнозите за 2018 и 2019 година са оптимистични. Но рецесиите се повтарят циклично на всеки 10 години и по тази причина нова рецесия може да ни удари всеки миг.

Това предизвестиха от Световната банка в новия си отчет " Глобалните стопански вероятности пред света ". Засега нещата са постоянни, само че хоризонтът след 2019 година наподобява обезпокоително.

Експертите напомнят, че на всеки 10 години международната стопанска система изпада в криза и рецесия, като показват и годините 1975, 1921 1991 и 2009. Така че 10 години от последната рецесия към този момент минаха и можем да чакаме идната. Това демонстрират и моделите за развиване на международната икономика-рисковете се усилват, даже последната прогноза за стопански напредък през 2019 година бе намалена неотдавна от 3 на под 2%.

Оптимистичната прогноза- растеж над 4% в света има едвам 16% късмет да се реализира. Докато рухване под 2% на растежа към този момент припомня за 2008 година, когато той бе 1.8 %. Тогава също доста малко специалисти предвидиха настъпването на колапса в Съединени американски щати и верижната реакция в целия свят.

Според Световната банка, първата заплаха е протекционистичните ограничения, които не разрешават на международната стопанска система да реализира сериозен растеж. Втората заплаха е обвързвана с разрастващите се пазари и увеличаващите се задължения на страните. При едно ненадейно стягане на парично-кредитната политика на Съединени американски щати, което ще докара до скок на лихвите, някои страни могат да изпаднат в несъстоятелност.

Експертите показват, че сега задълженията на частния и държавния бранш на разрастващите се стопански системи са по-високи от равнищата през 2008 година. Ако към това се прибавят и рестриктивните мерки в търговията, налагани посредством въвеждането на мита на разнообразни артикули и експлоадиране на инфлацията в света, това ще срине доверието на вложителите и ще докара до деструктивни събития на финансовите пазари.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР