Световната футболна централа ФИФА реши да затегне още повече обръча

...
Световната футболна централа ФИФА реши да затегне още повече обръча
Коментари Харесай

Важна промяна в Дисциплинарния правилник на ФИФА, която засяга нередовните платци в родния футбол

Световната футболна централа ФИФА реши да затегне още повече обръча към неизрядните клубове-платци. Тя ще постанова още по-сурови наказания за тях, с цел да се прекрати порочната процедура да се постановат разпореждания, а след това те да не се съблюдават.

Ето какво написа в писмото на ФИФА за новите наказания за неизрядните платци, които влизат в действие още на 1 юни. Въпросното писмо е изпратено и до БФС и оповестено на уеб страницата на централата: Писмото касае и българските клубове.

ДО АСОЦИАЦИИТЕ ЧЛЕНОВЕ НА ФИФА

Циркулярно писмо № 1628 09.05.2018г., Цюрих Чл. 64 от Дисциплинарния устав на ФИФА – нов метод, признат от Дисциплинарната комисия на ФИФА по връзки на клубовете-длъжници.

Уважаеми господине, Уважаема госпожо, Както знаете, една от дилемите на Дисциплинарната комисия на ФИФА е да подсигурява, че решенията, постановени от даден орган, комисия, инстанция на ФИФА или следствия от решения по обжалвания пред КАС (Спортен трибунал в Лозана), са зачитани и спазвани.

За да бъде реализирана тази цел, член 64 от Дисциплинарния устав на ФИФА (ДПФ) бе въведен и прибавен по пореден и последователен метод. В последните години Дисциплинарната комисия на ФИФА вижда, че доста висок брой от заинтригуваните лица във футбола, главно клубове, не престават да не съблюдават решенията, главно тези, които са постановени от Комисията за разрешаване на противоречиви случаи или Комисията за статута на играчите.

Във връзка с тази наклонност през май 2017 година членовете на Дисциплинарната комисия получиха опция да изготвят самостоятелни решения във връзка с сходни случай и по този метод да открият алтернатива за разглеждане на по-голям брой случаи на година по най-бърз метод. В допълнение, нов член от Правилника за статута и прехвърлянията на играчите бе утвърден от Съвета на ФИФА през март 2018. Свързаните с него разпореждания ще влязат в действие от 1 юни 2018 година Новият член дава на органите за взимане на решения на ФИФА, т.е.

Комисията за статута на играчите, Комисията за разрешаване на противоречиви случаи, самостоятелният арбитър или съдията от Комисията за разрешаване на спортни случаи, според от случая, пълномощия да постановат наказания на играчи и клубове, в случай че решение, включващо парична глоба, не бъде спазено. Такива вероятни наказания ще бъдат част от решението Въпреки това и поради обстоятелството, че гореспоменатите нови разпореждания ще бъдат използвани по искове, подадени от 1 юни 2018 и ще имат лимитиран обсег на приложение (спрямо клубове или играчи длъжници), Дисциплинарната комисия на ФИФА ще продължи да се занимава с оставащия забележителен брой случаи.

В това отношение Дисциплинарната комисия на ФИФА, за по-добър метод към актуалната обстановка, реши да укрепи системата и да подсигури,че всички решения, взети от органи, комисии или инстанции на ФИФА са зачитани, незабавно откакто биват оповестени, без да бъде безусловно нужна интервенция от страна на Дисциплинарната комисия на ФИФА. В този смисъл, би трябвало да бъде припомнено, че съгласно член 64 от ДПФ:

1. Всеки, който не успее да заплати на друго лице (като да вземем за пример състезател, треньор или клуб) или ФИФА цялостна сума или част от нея, макар че това е било постановено от орган, комисия, инстанция на ФИФА или решение по обжалване пред КАС (с финансова санкция), или всеки, който не съблюдава друго решение (без финансова санкция), постановено от орган, комисия, инстанция на ФИФА или КАС (последващо решение по обжалване): ще бъде санкциониран за неспазване на решението ще получи краен период, от юридическите органи на ФИФА, в който да заплати дължимата сума или да извърши решението (за решение без финансова санкция) в) (само за клубове) ще бъде предизвестен и информиран, че при положение на несъблюдение на обвързване или несъблюдение на решение в планувания интервал, ще бъдат отнети точки или ще бъде подредено намаление в по-долна дивизия г) (само за асоциации) ще бъдат предизвестени и осведомени, че при положение на несъблюдение на обвързване или несъблюдение на решение в планувания интервал, ще бъдат наложени спомагателни дисциплинарни наказания. Може да бъде постановено и изключване от съревнование на ФИФА. Ако клуб не съблюдава крайния период, от съответната асоциация ще бъде изисквано да извърши предписаната глоба

3. При лишаване на точки броят на отнетите точките ще бъде симетричен на дължимата сума.

4. Забрана за осъществяване на всевъзможен тип активност, обвързвана с футбола, също може да бъде наложена на физически лица “ Настояща процедура В този подтекст, до момента, когато е открито, че клуб нарушава член 64 от ДПФ във връзка с финансова глоба, общоприета процедура бе следната: Дисциплинарната комисия на ФИФА издава сакция против длъжника, чрез която на последния е подредено да заплати санкция и е натрапен краен период за издължаване към кредитора. В допълнение клубът-длъжник е осведомен, че в случай че не бъде осъществено заплащане до края на инструкции период, може да бъде подхванато отнемане от точки по молба на кредитора. В тези случаи, в които длъжникът не изпълняваше съответното решение в инструкции период, при молба от кредитора, секретариатът към Дисциплинарната комисия на ФИФА изискваше, в писмен тип, от асоциацията на длъжника да извърши указаното отнемане от точки. Ако след осъществяването на гореспоменатите наказания, съответното заплащане към момента не бе направено от длъжника, по искане на кредитора, въпросът още веднъж биваше повдиган пред Дисциплинарната комисия на ФИФА, за вероятно намаление на първия тим на кредитора в по-ниска дивизия.

Нова процедура:

В това отношение и за установяването на система, която по-добре да подсигурява зачитането на решенията, постановени от органите на ФИФА и в крайната сметка да провокира клубовете-длъжници експедитивно да се преценяват с финансовите си отговорности във връзка с кредиторите си, Дисциплинарната комисия на ФИФА реши да усъвършенства горепосечената процедура.

Съответно, главните промени засягат предишно упоменатия параграф Преглед Според новата процедура, в случай че бъде открито, че дадена страна нарушава член 64 от ДПФ: Дисциплинарната комисия на ФИФА ще продължи да ползва параграф 1 а) по същия начин; произнасяйки глоба против длъжника, посредством което ще му бъде подредено да заплати санкция и ще му бъде даден краен период да уреди дълга си към кредитора.

В допълнение към санкцията, Дисциплинарната комисия на ФИФА ще наложи лишаване на точки и/или налагане на транферно ембарго, което ще влезе в действие единствено при приключване на крайния период. Следователно клубът-длъжник ще има опция да избегне спомагателните наказания, в случай че уреди дълга си към кредитора в границите на този период.

Ако съответната дължима сума не бъде платена в цялостен размер от длъжника в границите на гореспоменатия период, асоциацията на длъжника ще има задължението да ревизира дали дейностите по решението са осъществени преди приключване на крайния период, и от същата ще бъде изисквано автоматизирано да приложи лишаване на точки и/или наказване за регистрация на нови играчи, на национално или интернационално равнище, за един или повече цялостни, поредни регистрационни интервали. След като всички спортни наказания са били изтърпяни и, в случай че дългът към момента не е напълно изплатен, кредиторът може да изиска, в писмен тип, казусът да бъде върнат на Дисциплинарната комисия на ФИФА за налагане на спомагателни наказания, стигащи до понижаването на първия отбор на клуба дебитор в по-долна дивизия. Прилагане на спортни наказания по новата процедура Отнемане на точки.

От заинтригуваната асоциация-членка, ще бъде изтънчено автоматизирано да наложи сходна сакция от първия ден след приключването на инструкции интервал, в случай че длъжникът не даде доказателство на секретариата на Дисциплнинарната комисия на ФИФА и на въпросната асоциацията членка, за заплащане на дължимата (пр. доказателство за осъществено плащане) преди приключването на крайния период. При сходен случай полученото заплащане ще бъде потвърждавано от кредитора. Няма да бъде допустимо избягването на налагането на отнемане от точки (или отменянето му, след първичното налагане) даже в случай че длъжникът съблюдава решението, след приключването на крайния период. Ако отнемането на точки би трябвало да бъде наложено след последния мач на съответния сезон, в който клубът дебитор взе участие (защото крайният период може да пада на дата, след приключването на сезона), такавасанкция би трябвало да бъде постановена през идващия сезон. Ако асоциация-членка не извърши автоматизирано постановената глоба и не даде на секретариата към Дисциплинарната комисия на ФИФА съответното доказателство за лишаване на точки, могат да бъдат подхванати дисциплинарни процедури, които могат да доведат до изключване от всички надпревари на ФИФА.

Трансферно ембарго:

Освен в случай че длъжникът не потвърди, че е платил дължимата сума,автоматично ще бъде наложено трансферно ембарго от секретариата към Дисциплинарна комисия на ФИФА от първия ден на идващия трансферен интервал, следващ приключването на дадения период.От заинтересованта асоциация членка ще бъде изтънчено аввтоматично да наложи такава глоба на национално равнище. В това отношение, клубът дебитор ще може да записва нови играчи, на национално и интернационално равнище, от следходния регистрационният интервал, след приключване на съответна претърпяна глоба.

Трансферното ембарго може да бъде вдигнато на национално и междинародно равнище единствено от Дициплинарната комисия на ФИФАпреди изтърпяването на цялост глоба, при потвърждаване на получено заплащане от кредитора. Ако асоцияция членка не наложи автоматизирано постановената глоба на национално равнище и не даде на секретариата към Дисциплинарната комисия на ФИФА доказателство за наложеното трансферно ембарго, могат да бъдат подхванати дисциплинарни процеури, които могат да доведат до изключване от всички надпревари на ФИФА.

Следствия от пристъпване към съглашение и/или проект за заплащане по време на дисциплинарните процедури В умозаключение, бихме желали да насочим вниманието ви към обстоятелството, че Дисциплинарнат комисия на ФИФА към този момент няма да постанова решения с финансови последици, взети от орган, комисия, инстанция на ФИФА или решение по обжалване при КАС, в случай че страните доближат до съглашение и/или проект за заплащане, след уведомление за взето решение.

В сходни случаи сключването на съглашение сред страните автоматизирано ще докара до привършване на дисциплинарните процедури и всеки иск, произлизащ от нарушаването на сходно съглашение, би трябвало да бъде подаден пред Комисията за Статута на играчите или Комисията за разрешаване на противоречиви случаи, като използван, или пред способени органи на национално и интернационално равнище, с които да са съгласни и двете страни. Гореспоменатите процедурни промени ще бъдат прилагани по всички дисциплинарни случаи от 23 май 2018, без значение от датата, на която процедурата е почнала.

Благодарим ви, че взехте предивд горепосоченото и за информирането на прилежащите Ви заинтригувани страни. Означава, че след приключване на крайния период, асоциацията-членка ще би трябвало да стартира всевъзможни вътрешни процедури, които могат да бъдат нужни, с цел да бъде обезпечено навременното осъществяване на глобата или в случай че няма открита вътрешна процедура, да наложи глобата незабавно.

По този метод асоциацията-членка ще би трябвало да работи самодейно от приключването на крайния период, тък като към този момент няма да има предхождащи молби от секретариата към Дисциплинарната комисия на ФИФА.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР