Световната фондова индустрия е във възход, а управляваните активи на

...
Световната фондова индустрия е във възход, а управляваните активи на
Коментари Харесай

Защо инвеститорите бягат от паричния пазар?

Световната фондова промишленост е във напредък, а ръководените активи на сдруженията в нея не престават да нарастват устойчиво, демонстрира последният разбор на Европейската асоциация на фонд мениджърите (EFAMA).

През четвъртото тримесечие на 2017 година активите на фондовете в световен мащаб доближават 44.3 трилиона $, което е с 2.3% повече от предходното. Спрямо същия интервал преди година растежът е от 6.9%, а по отношение на първото тримесечие на 2016-а - забележителните 32.8%. От тогава насам с изключение единствено на един интервал ръководените активи непрекъснато порастват.

Това главно се дължи на фондовете за дълготрайни вложения, които са все по-предпочитани от вложителите. Те включват капиталовложения в акции, облигации, недвижими парцели и други. Общите активи под тяхно ръководство възлизат на 39.4 трилиона $ и нарастват с 2.4% по отношение на предходното тримесечие и със 7.6% по отношение на година по-рано.

Акции и облигации притеглят най-вече вложители

Най-голям дял имат активите в акции - 18.3 трилиона $, при които растежът за последната година е над 12%, следвани от тези в облигации с 9.1 трилиона $ и растеж от над 3%, както и балансираните/смесените фондове със 7.8 трилиона $ и растеж от 6.3%. По-назад остават недвижимите парцели с активи на обща стойност от 630 милиарда $.

В същото време фондовете, които влагат на паричния пазар, означават най-слаб растеж от под 1% на годишна база. Заедно с това техния дял измежду активите на промишленост е и минимален - 4.9 трилиона $. Основна причина по тази причина може да се търси в ниските равнища на лихвите, поддържани от водещите централни банки в света. Нисколихвената среда прави невероятно постигането на атрактивна рентабилност, което от своя страна принуждава доста портфолио мениджъри да преструктурират портфейлите и да се ориентират към други други възможности за реализиране на рентабилност.

Видове фондове в света по дял

Видове фондове в световен мащаб
Infogram

Ето за какво доста компании изоставят паричния пазар за сметка на акциите и облигациите. По данни на EFAMA 42% от фондовете по света влагат в акции и 21% в облигации, като делът им нараства. Подобна наклонност се следи и в България, където някои компании започнаха да преобразуват фондовете си. Последният образец е от ръководещото сдружение " Конкорд Асет Мениджмънт " АД, което преобразува фонда си на паричен пазар във фонд за облигации.

Тази наклонност се вижда ясно и от чистите продажби на фондовете. Общите продажби на дълготрайните фондове нарастват през четвъртото тримесечие до 523 милиарда $ при 430 милиарда за предходния интервал. Най-голям е растежът при акциите - 245 милиарда продажби при 121 милиарда три месеца по-рано. Същевременно максимален е спадът при продажбите на фондове на паричния пазар, които записват 112 милиарда $ при 264 милиарда $ преди този момент.

Американският пазар с най-вече активи, европейският - с най-вече фондове

Най-големи пазари във връзка с активите са Съединени американски щати и Европа, които държат надлежно 45.9% и 34.2% пазарни дялове. Сред тях се подреждат Австралия (4%), Бразилия (3.6%), Япония (3.3%), Канада (3.2%) и Китай (3.2%). На Стария континент най-големите пазари са Люксембург (9.4%), Ирландия (5.4%), Германия (4.6%), Франция (4.4) и Англия (3.7%).

Европейският пазар, в който се включва и България, ръководи активи на обща стойност от 15.2 трилиона $, от които преобладават акциите с 4.4 трилиона $ и облигациите с 3.6 трилиона $, а на трето място са смесените фондове с 3.2 трилиона. Инвестициите на паричния пазар са 1.2 трилион $.

По отношение на броя фондове обаче Европа е водещ пазар в света, като на Стария континент сдруженията ръководят общо 56 863 фонда. Тук най-вече са смесените - 15 539 броя, следвани от тези в акции - 14 555, както и тези в облигации - 9 958. Най-малко са паричните - 1004 броя.

Видове фондове в света по дял

Активи на фондове в световен мащаб
Infogram
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР