Световната антидопингова агенция (WADA) може да забрани на американските спортисти

...
Световната антидопингова агенция (WADA) може да забрани на американските спортисти
Коментари Харесай

WADA отвърна на заплахата на САЩ

Световната антидопингова организация (WADA) може да забрани на американските спортисти да вземат участие в олимпийски игри и на други интернационалните надпревари, в случай че страната откаже да финансира организацията. Това съобщи шефът на WADA Витолд Банка в изявление за Ройтерс.

През юни Администрацията за битка с опиатите, част от Изпълнителния кабинет на президента Доналд Тръмп, насочи апел към Конгреса на Съединени американски щати да обмисли отвод от финансиране от WADA, в случай че организацията не успее да предприеме дейности за промяна. Доклад на Администрацията за битка с опиатите отбелязва, че годишният принос на Съединени американски щати за WADA е 2.7 милиона $, най-високият от всички страни.

" Прекратяването на финансирането на WADA от страна на Съединени американски щати може да има съществени последствия за американските спортисти. Към нас се обърнаха няколко държавни управления по целия свят, които бяха шокирани от заканите на американските си сътрудници. Те желаят да обмислим изменение на стандарта, което споделя, че отводът на държавното управление да заплаща в WADA може да докара до това антидопинговата организация на страната да бъде оповестена за несъответствуваща за кодекса на организацията, което ще докара до последствия за спортистите от тази страна, в това число прекъсването им от присъединяване на олимпийски игри и други огромни интернационалните надпревари ", сподели Банка.

Президентът на Американската антидопингова организация Травис Тайгарт назова опасността на WADA " празна и противозаконна ".

" Заплашването на спортисти в една страна заради несполучлив модел на ръководство на WADA е разочароващо, нелегално и срамно. Лидерите би трябвало да отделят времето си за създаване на мощна и самостоятелна WADA, вместо да нападат основни сътрудници ", сподели шефът на Американската антидопингова организация.
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР