Световната антидопингова агенция (WADA) е установила манипулации в базата данни

...
Световната антидопингова агенция (WADA) е установила манипулации в базата данни
Коментари Харесай

Русия е манипулирала допинг досиетата на 145 свои спортисти

Световната антидопингова организация (WADA) е открила операции в базата данни на Московската лаборатория, които не разрешават да бъдат тествани 145 от 298 съветски спортисти, разследвани за приложимост на неразрешени субстанции в интервала 2012-2015 година Това заяви ТАСС, базирайки се на онлайн портала SportsIntegrityInitiative.com, сдобил се с цялостния отчет на комисията за сходство (CRC) към WADA.

Запазването на истинския тип въз основата данни на Московската лаборатория беше едно от поставените условия за възобновяване на лиценза на Руската антидопингова организация (РУСАДА) през септември 2018 година Заради откритото разминаване в данните CRC предложи на WADA да наложи невиждано тежки наказания на Русия, като забрани на локалните спортисти да вземат участие под народен байрак на всички интернационалните конгреси за период от 4 година (2020-2023).

Окончателното решение ще бъде оповестено на 9 декември след съвещание на изпълнителния комитет на WADA. То трябваше да се организира в Париж (Фр), само че през днешния ден стана ясно, че е преместено в Лозана (Швейц).

" Предполага се, че смяната в данните значително е повлияла на опцията да бъдат разследвани 145 спортисти (310 проби). С други думи, отрицателното въздействие съставлява съвсем 50%. Към днешна дата всеки от останалите 153 спортисти (268 проби) предстои на щателна инспекция ", написа в отчета на CRC.

Това удостоверява и информацията, че въз основа на данните от Московската лаборатория под съмнение попадат тъкмо 298 съветски спортисти. След разбора на незасегнатите данни на 153-ма от тях бяха открити 45 каузи, които бяха изпратени в интернационалните федерации. В отчета се споделя, че в хода на експертизата са заличени и/или изменени данни в документите на лабораторията, в това число за типа на веществата, открити в допинг пробите на състезателите.

Руската страна не съблюдава поставения период да съобщи базата данни до края на 2018 година и специалистите на WADA получиха достъп до документите едвам при започване на януари. На срещата през септември в Лозана съветската делегация призна, че има изчезнала информация вследствие на пробив в системата в интервала 17 декември 2018 година - 8 януари 2019 година Но оспори интерпретацията на криминалистите на WADA, че става дума за интервенция от най-високо държавно равнище в Москва.

" Някои от хипотетичните позитивни резултати и обвързваните с тях доказателства са били отстранени още през 2016 или 2017 година, незабавно откакто доктор Григорий Родченков (б. р. - някогашният изп. шеф на Московската лаборатория, трансформирал се в осведомител на WADA) първо описа за схемата с прикриване на допинг в съветския спорт. Още по-съществени заличавания и/или промени обаче са направени през декември 2018 и януари 2019 година Тези дейности са били прикрити посредством смяна на датата на файловете, с цел да се сътвори усещане, че те са били в актуалното си положение още през 2015 година ", разкрива отчетът.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР