Световна медицинска сензация – 70-годишна жена от Уганда роди близнаци

...
Световна медицинска сензация – 70-годишна жена от Уганда роди близнаци
Коментари Харесай

Медицинска сензация: Само bTV разговаря със 70-годишната жена, която роди близнаци

Световна здравна сензация – 70-годишна жена от Уганда роди близнаци посредством ин витро. Само екип на bTV бе в региона на болничното заведение, където се е случило това.

Партньорът на Сафина от Уганда я напуща, до момента в който е в болничното заведение

Всяка година в Уганда се раждат близо 1 милион и половина деца. Въпреки огромният брой, в страната има и доста дами, които не съумяват да изпитат страстите на първата майчина прегръдка. След повече от половин живот, в една от лечебните заведения за репродуктивно здраве в столицата Кампала, новородени близначета връщат усмивката на 70-годишната Сафина Намуквая.

„ В обществото, в което ние живеем, е доста мъчно да бъдеш призната, в случай че не си майка. Чувствах се отхвърлена, тъкмо тъй като нямам деца. Исках да бъда уважавана жена. Започнах да се апелирам да получа шанса, да получа благословията за едно дете. Така щях да заслужа почитание “, споделя Сафина Намуквая.

Снимка: bTV

За първи път тя става майка на 67 години. И трите ѝ деца са родени в една и съща болница посредством ин витро процедури.

„ За мен възрастта – това са просто цифри. Ако една жена е подобаваща за това – тогава бих я попитал – какво ти лиши толкоз време, с цел да дойдеш при мен? Аз имам вяра в Бог. В Библията има история за жена на име Сара. Тя ражда на възраст от 90 година Написано е в библията. На 90 “, разяснява доктор Едуард Сали.

Сафина няма обучение. Животът ѝпреминава в земеделие.

Снимка: bTV

„ Разделих се със брачна половинка ми, тъй като не можех да имам деца. По-късно, когато се взех решение на тази стъпка, започнахме да поддържаме връзка още веднъж. Доведох го тук. Убедих го да бъде донор за моите деца. Разбира се, мисля за това, че те ще останат без мен. Знам, че съм доста стара. Взех това решение с цялостното осъзнаване за възрастта ми. Но аз съм набожен човек. Моля се доста. Смятам, че в случай че Бог ми е разрешил, това е благословия да ги имам “, изясни Садина.

Снимка: bTV

Всяка година в болничното заведение, където е родила 70-годишната майка, постъпват 1500 дами за ин витро процедури. При 50% от тях има успеваемост.

„ Африка е доста по-различно място от Европа. Когато тук едно дете се роди в едно село, то се ражда измежду общественост, която ще се погрижи за него. Когато се роди, с изключение на родителите на това дете, цялото село ще се погрижи за него, като едно огромно семейство. Разбирате ли? Ако нямам вода, в случай че нямам храна – съседът ми ще ми даде. Така че, в случай че майката почине, селото ѝще се погрижи за бебето. Цената на инвитрото тук е почти 5000 щатски $. Ако включим всичко съпъстващо процедурите, то тя доближава 10 000. Когато една жена желае да роди по този метод, то тя стартира да търси поддръжка от разнообразни места и да събира пари. Много хора се отзовават и оказват помощ “, сподели доктор Сали.

Клипът беше качен в обществените мрежи

Сафина ражда момче и момиче. Бебетата сега са под лекарско наблюдаване в кувьози. Жителите на селото, в което живее 70-годишната жена, чакат с неспокойствие завръщането на майката и новородените.

Снимка: bTV

„ В нашата просвета има специфични имена за близнаци. Ако бебето е момче и е по-малкото, то се назовава „ като “, а в случай че момиченцето се роди първо – то се назовава „ бабиди “. В нашата просвета, в случай че някой роди близнаци, ще бъде двойно по-уважаван. Сега съм повече от щастлива “, изясни Сафина Намуквая.

Снимка: bTV

В момента дамата търси финансова поддръжка, с цел да подсигури здравето на своите деца. Достъпът до храна и здравни услуги в страната към момента са измежду главните проблеми за високия % на ранна детска смъртност. По данни на УНИЦЕФ за миналата година неонаталната смъртност визира 1 от 37 новородени.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР