Световен театър в София стъпва в столицата за 14-а поредна

...
Световен театър в София стъпва в столицата за 14-а поредна
Коментари Харесай

Световният театър идва в София - онлайн, но безплатно

" Световен спектакъл в София " стъпва в столицата за 14-а поредна година, само че този път - поради ковид - ще е в първото си напълно цифрово издание, без " живи " спектакли. За сметка на това, от 13 до 24 ноември платформата ще предложи изцяло свободен (безплатен) достъп до театрални спектакли, очертаващи естетическия профил на европейската сцена през последните две десетилетия. Всяко от излъчванията може да се гледа в продължение на 72 часа след началото оповестената дата. Всички спектакли са налични на цялата територия на България, със надписи на български език и могат да бъдат гледани само на . 

Тазгодишното издание включва и продукции и на български създатели, работили в чужбина – „ Дом №13 “ на режисьора Теди Москов със Самуел Финци в Талия спектакъл - Хамбург, „ Лебедово езеро “ на Норвежката национална опера и балет с присъединяване на българския балетист Калоян Бояджиев. Програмата приключва с In memoriam за Димитър Гочев, сложил „ Хамлетмашина “ от Хайнер Мюлер през 2007 година в Дойчес спектакъл.

В чест на 160 г. от рождението на Чехов фестивалът ще покаже три от знаковите му творби -„ Чайка “, „ Три сестри “ и „ Вишнева градина “, в мощни театрални тълкования от немската, румънската и белгийската сцена. В програмата се демонстрират другите лица на театъра през днешния ден – и спектакли върху типичен и модерни текстове, и театралната антропология на Еуженио Барба, и политическият спектакъл на Мило Рау, и разширяващите се територии на театралността при актуалния балет, а също при актуалния цирк. 

" Световен спектакъл в София "  стартира на 13 ноември от 19:00 ч. с „ Чайка ” - една от последните постановки на огромния немски режисьор Юрген Гош, с премиера през 2009 година Във всички мнения за нея се акцентират първокласната актьорска игра на водещи в трупата на Дойчес спектакъл артисти, измежду които известната театрална и кино актриса Корина Харфух и младата звезда Александър Куон.

На 14-и ще бъде излъчен документален филм за спектакъла „ Истината “ (La Verita) на една от компаниите-емблеми в актуалния цирк – „ Финци Паска “. Той е въодушевен от картината „ Безумният Тристан “ на Салвадор Дали, а артистите в спектакъла - едновременно акробати, танцьори, артисти и артисти, минават през сюрреалистична поредност от облици.

Спектакълът „ Дом №13 “, който ще е наличен от 15-и ноември, ни връща към 90-те години на предишния век и към изявите на Теди Москов в Германия, когато той печели немската рецензия и аудитория със своя игрови спектакъл. Той слага през 1997 година в хамбургския „ Талия спектакъл “ тази занимателна гротеска по текстовете на Чехов с трима страхотни артисти, с три стола и няколко преносими стени, както и с джаз от Антони Дончев. 

За първи път българската аудитория ще може да се запознае и с острия политически спектакъл на световноизвестния режисьор Мило Рау. На 17 ноември от 19 ч. започва изръчването на филм „ Радио на омразата “ за едноименния му документален театър, отдаден на геноцида на Руанда и пропагандната роля на локална радио-станция.

„ Лебедово езеро ” на Норвежка национална опера и балет – Осло ще бъде излъчен на 18 ноември. Александър Екман е от майсторите на актуалната хореография, получил световно самопризнание с неговите огромни, изпълнени с комизъм и съобразителност танцови спектакли, в които съчетава класика и актуалност. 

“Наблюдатели “ е актуален документален спектакъл на режисьора Крищоф Келемен, който се трансформира в огромен шлагер в Унгария и получава премията на театралните критици за най-хубава пиеса и най-хубава самостоятелна продукция. Той придвижва в  Унгария през 60-те години, когато около студента по кино постановка Михаел Везенчи - заподозрян, че работи за английското разузнаване - се разнищва цялата мрежа от наблюдаване, следене и изнудване, поддържана от тайните служби по това време. 

На 22-и ноември ще бъде излъчен театър в памет на Димитър Гочев – „ Хамлетмашина ” Връзката на българския режисьор с личността и текстовете на немския драматург Хайнер Мюлер е именита. Тя стартира от 1960-те години, когато Гочев е помощник на огромния Бено Бесон в Германия. В него ще забележим Гочев и като артист, който с безконечен почит произнася текста на Мюлер.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР