Светла Трашлиева дари ценен документ на Държавния архив в Монтана.

...
Светла Трашлиева дари ценен документ на Държавния архив в Монтана.
Коментари Харесай

Журналист дари ценен документ на Държавен архив - Монтана

Светла Трашлиева подари скъп документ на Държавния списък в Монтана. Писмото е от 1943 година и е написано от Стоян Марков до дядо й. Дончо Трашлиев.
Поводът е първото издание на книгата на Стоян Марков „ Градъ Фердинандъ – антропогеографско проучване”. В него създателят, който по това време е шеф на Ломската мъжка гимназия, моли приятеля си Дончо Трашлиев – шеф на Занаятчийското учебно заведение в град Фердинаннд, да открие специфична сметка в местиня клон на банка. Там хората, които желали да си купят книгата, трябвало да внасят по 100 тогавашни лв..
„ Писмото открихме инцидентно, до момента в който местехме библиотеката у дома то падна от книгата, която Стоян Марков е подарил с подпис на дядо ми”, описа Светла.
Жестът развълнува наследниците на Стоян Марков, които бяха в Монтана във връзка откриването на галерия ”120 години от рождението на Стоян Марков” в Държавен списък.
„ Не сме очаквали такова внимание, това може да се случи единствено в Монтана, носим я в сърцето си” споделиха наследниците на забележителния създател на проучването за град Фердинанд.
В изложбата са показани дипломи, удостоверение за венчание, както и актът за раждане на Стоян Марков. В едно от пъвите табла може да се види и диплом от университета в град Дижон, Франция за приключен курс по френски език от Стоян Марков.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР