Светкавичното изплащане на цели 50 млн. лева дългове от страна

...
Светкавичното изплащане на цели 50 млн. лева дългове от страна
Коментари Харесай

Ирония заради Дунарит: Щяло да има забрана за интересни за Пеевски фирми да си плащат заемите

Светкавичното погашение на цели 50 млн. лв. задължения от страна на управлението на русенското оръжейно дружество " Дунарит " провокира полемики в обществената мрежа Фейсбук и повдигна много въпроси. На първо място – от самото начало ли предприятието е имало опция да го стори и в случай че е било по този начин, за какво не го е направило по-рано.
В свое публично писмо Съветът на шефовете на " Дунарит " показва, че заводът е платил на Държавната консолидационна компания (ДКК) предварително, като благодари на министъра на стопанската система Емил Караниколов, който съумял да обезпечи изкупуване на задълженията на " Дунарит " и те са отишли в ДКК. По този мотив във Фейсбук юрист Стела Николова иронично разяснява, че откакто с изплащането на дълга " Дунарит " не е разрешил страната да стане пръв заемодател на предприятието, правосъдният министър Цецка Цачева обмисля нов закон, с който да забрани на компании и компании, които са " забавни " на депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, да си заплащат задълженията.

Иронията на Николова стои като черешка на тортата, която съставлява кашата към " Дунарит ". Достатъчно е да съпоставим извънредно другите тези на министъра на стопанската система и на Съвета на шефовете на „ Дунарит “. Вчера (30 август) Караниколов съобщи, че " Дунарит " има 67 млн. лв. отговорности, които са станали изискуеми през месец май тази година. Икономическият министър обаче сподели и, че за заемите към КТБ на " Дунарит " страната е платила 40 млн. лв.. Днес, 31 август, Съветът на шефовете на " Дунарит " разгласи, че заводът е платил 50 млн. лв. на ДКК. " С цел да не се спекулира в общественото пространство с желанията на държавното управление, мениджмънтът на „ Дунарит” АД взе решение и погаси напълно и предварително задължението си към " Държавна консолидационна компания " ЕАД със лични средства от комерсиална активност в размер на към 50 млн. лв. ", гласят точните думи.
В средата на цялата каша изпъква един от огромните задължения на " Дунарит " - този към текстилната компания " Е. Миролио ", на италианеца Едуардо Миролио, който се занимаваше и с винопроизводство у нас. Припомняме, че през 2015 година Миролио пострада тежко в злополука до Карнобат, при която починаха две дами. Според свидетелски показания колата, в която се е возил Миролио, е поднесла.
Съдбата на дълга на " Дунарит " към компания " Е. Миролио " е следната - заводът е трябвало да купи влогове на компанията на италианеца в КТБ, а с тези влогове " Дунарит " прихваща свои заеми към банкрутиралата банка и по този начин няма да ѝ е дебитор. Синдиците на КТБ обаче нападнаха прихващанията. Дългът на " Дунарит " към " Е. Миролио " минава през КТБ и отива в Държавната консолидационна компания (ДКК). Така КТБ взема 47 млн. лв. от ДКК, само че би трябвало да трансферира свои неосъществени на търг активи на компания " Дипи ", която е една от фирмите по веригата от прихващания (цесии) и на която офшорката " Виафот Лимитид ", свързвана с Делян Пеевски, трансферира вземането си от " Дунарит " през юли тази година.
Със сигурност занапред ще има забавни неща към " Дунарит ", най-малкото тъй като върху акциите на предприятието има запор от КОНПИ и от Национална агенция за приходите. Припомняме, че Русенският областен съд спря прехвърлянето на 91% от акциите на " Дунарит " от компания " Кемира ", свързвана с Цветан Василев, на оръжейната компания ЕМКО, която има краткотрайно лишен лиценз.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР