Светият Синод е решил тази година да предложи на миряните

...
Светият Синод е решил тази година да предложи на миряните
Коментари Харесай

Благодатен огън втора употреба за Великден

Светият Синод е решил тази година да предложи на миряните за Великден плодороден огън " втора ръка ", а владиците да не вървят до Божи гроб, с цел да вземат този, който ще се появи на Велика събота. Причините за това към този момент са незнайни.

" Във връзка с неподходящи условия Св. Синод на БПЦ-БП реши през тази година да не се реализира пътешестване на Велика Събота за преместване на Благодатния огън от светия град Йерусалим. Благодатният огън, съхраняван от предходната година, може да бъде получен в Синодалния параклис " Св. цар Борис-Михаил " след 14 часа на Велика Събота (23 април) ", написа в късото известие на Синода.

Ловчанският митрополит Гавраил изяснява пред vesti.bg, че това било обвързвано частично с ограничаващите ограничения в Израел против Коронавирус, само че дипломатически източници споделиха пред Клуб Z, че те в никакъв случай не са били проблем и църковните ни делегации са получавали постоянно позволение да влязат и излязат от страната.

Традиционно Синодът пътуваше с държавния аероплан " Фалкон " и шефа на дирекция " Вероизповедания " Емил Велинов, който бил пенсиониран от премиера Кирил Петков и през вчерашния ден бе назначен за шеф на протокола на Българската православна черква. Случвало се е България да дава плодородния огън и на прилежащи страни - да вземем за пример на Северна Македония.

След решението на Синода, пресцентърът на Министерски съвет разгласи:

" Българското държавно управление е готово да спомага, като обезпечи държавен аероплан за преместването на плодородния огън от светия град Йерусалим. В увещание на това министър-председателят Кирил Петков изпрати писмо до Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Във връзка с наближаването на огромния християнски празник Възкресение Христово министър председателят показва готовността на кабинета да окаже подпомагане, считайки че положителната традиция, построена в годините не трябва да бъде прекъсвана. В писмото си до патриарх Неофит министър-председателят Кирил Петков декларира също по този начин подготвеност за среща със Светия Синод на Българската православна черква – Българска патриаршия. "

Слизането на Благодатния огън става всяка година вечерта на Страстна събота, деня преди православния Великден, в храм „ Възкресение Христово “, издигнат тъкмо върху Божи гроб в Йерусалим. Православните християни настояват, че слизането на Благодатния огън е знамение. В тесния параклис на Божи гроб влиза самичък с няколко свещи православният патриарх на Йерусалим, като преди този момент е усърдно претърсен за всевъзможни запалителни уреди. Твърди се, че свещите се възпламеняват по Божия воля с огъня.

В първите минути след запалването този огън има неповторимото свойство да не излъчва топлота и да не изгаря. Огънят поражда над Божи гроб като дирек от синя светлина, от който патриархът възпламенява свещи. Понякога се възпламеняват непринудено свещите и лампите към църквата. Патриархът изнася огъня пред църквата, откъдето вярващите го разнасят, а в някои случаи бива пренасян със специфични самолети до по-далечни православни страни като България и Гърция.

Явлението се уважава и чества единствено от православните християни.

Единственият случай, за който се твърди, че Огънят е слязъл отвън рамките на храма, бил през 1579 година Представители на арменската черква подкупили локалната градска администрация да получат изключителното право да получат огъня и да празнуват Пасха в храма. Патриарх Софроний и православните поклонници не били позволени нито в параклиса над Божия гроб, нито изобщо в храма, а били изгонени да се молят на входа. Въпреки че арменският патриарх прекарал целия ден в молебствия, чудото не се случило. Вместо това огънят лумнал отвън храма, тъкмо пред православния патриарх. Предизвиканите измежду миряните безредици разгневили турските управляващи и те постановили пасхалната гала постоянно да се води от православния патриарх, а арменският архиерей да го следва и в никакъв случай да не взема директно присъединяване в приемането на огъня.

През 1238 година папа Григорий IX денонсира Свещения огън като машинация и не разрешава на францисканци да вземат участие в церемонията. Много християни остават неубедени по отношение на явлението.

През 2005 година в жива проява по гръцката телевизия Михалис Калопулос, историк на религията, потапя три свещи в бял фосфор. Свещите непринудено се възпламеняват след към 20 минути, заради свойствата на самозапалване на белия фосфор при контакт с въздух.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР