Свети Полиевкт живял в средата на III век по времето

...
Свети Полиевкт живял в средата на III век по времето
Коментари Харесай

Празник е! Вижте кого почита църквата днес

С вети Полиевкт живял в средата на III век по времето на императорите Деций и Валериан. В тези години заради политически неудачи в римската империя животът на хората ставал все по-безнадежден и християнското обучение привличало доста почитатели, изключително в столицата Рим, в градовете на Мала Азия и в Александрия, Египет. И тъй като християните отхвърляли религиозния фетиш към императора и към другите езически божества, управляващите гледали на тях като на неблагонадеждни жители.

При властването на Валериан голям брой християни били подложени на мъчения и убити. Един от тях бил Полиевкт, върховен боен в римската войска. Той станал първият християнски страдалец в град Мелитин, Армения (днес град Малатия в Източна Турция), при горното течение на река Ефрат. При всеобщите преследвания на християните в Мелитин Полиевкт не се скрил, а намерено декларирал, че има вяра единствено в Иисус Христос, и отказал да принесе жертви на идолите. Близките му се пробвали да го убедят да пожали младостта си, само че той като героичен боец, предпочел да пожертва живота си и не изменил на своята християнска религия. Бил обезглавен в 258 година

Преподобният Евстратий бил родом от област Витиния в Мала Азия и живял през IX век. Двадесетгодишен отишъл в манастир в планината Олимп (в тази планина се подвизавал по това време като духовник и свети Методий, славянобългарският просветител) и се отличил с примерния си отшелнически живот. Водил извънредно непретенциозен живот като аскет и лимитирал до прекаленост потребностите си. Затова пък ежедневно с наслада и примирение помагал на събратята си монаси. И когато игуменът умрял, те единомислещо го избрали за собствен началник. Заради огромната му молитвеност Евстратий бил почетен от Бог със силата да прави чудеса. След 75 години монашество преподобният Евстратий се упокоил в мир в 903 г.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР