Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда

...
Светата Православна църква в своята богослужебна последователност естествено ни довежда
Коментари Харесай

Патриарх Неофит: Великият пост е утежнен от силата на пандемията

Светата Православна черква в своята богослужебна поредност естествено ни довежда до оня интервал от своето време, който назоваваме Велик пост. Желано време от всеки християнин, който желае да изживее и бъде съпричастен със страданието и славата на нашия Господ Исус Христос. Ние още веднъж сме пред прага на четиридесетдневното пътешестване в духовната пустиня на поста. Труден интервал, само че и блажен за израстването на всеки Христов следовник в добродетелта на Покаянието. Покаяние, което ще ни изведе през лишенията, с цел да влезем в дивната наслада на Възкресението, споделя патриарх Неофит в посланието си за Великия пост.

Негово светейшество отбелязва, че постоянно Великият пост е друг. " Тази година, както и предходната, това време е отежнено от силата на пандемията.

Нестихващата буря на ковид притиска народа ни. В тези дни ние сме длъжни да приемем провокациите и да не изоставаме в духовните желания, да не търсим извинения от тежестта на тестванията, а да се уповаваме на вярата ни в Христа. Това изисква от нас още по-усърдна молитва и живот в евангелските събития, сбъднат посредством вярата ни, тъй като както споделя Св. деятел Павел " с религия вървим... " (2 Кор. 5:7) ", отбелязва българският патриарх.

Още в първите дни на Великия пост ние ще се потопим в покайната изразност с канона на Св. Андрей Критски. Ще изживяваме словата на светия отец и ще осъзнаем нашата прегрешение. Покаянието ще стане нашият справочник в духовния поход, а тайнството на Изповедта ще отстрани тежестите в това свято пътешестване, споделя патриарх Неофит.

Негово светейшество приканва " благоговейни отци, боголюбиви братя и сестри, и всички вас, които сме осъществяването на богоспасяемата Софийска епархия, да отделим мислите си от земното, да загърбим материалното ". Да изживеем избавителното време на Поста и достигнем до великата наслада на Христовото Възкресение. Нека сме усърдни в богослужбите, състрадателни с компликациите на ближните и дружелюбни на техните потребности, като разкриваме любовта си всеки ден. Нека влезем в мистичната вечер на Светата четиридесетница, да преминем тъмнината на нощта и да посрещнем утрото на новия ден - деня на Възкръсналия Господ!, приканва вярващите българският патриарх.

В своето обръщение той пожелава " с крепки молебствия и смиреномъдрен живот да бъдем подражатели на нашия Господ, и както споделя Св. ап. Павел: " Винаги носим в тялото си мъртвостта на Господа Исуса, та и животът Исусов да се открие в тялото ни " (2 Кор. 4:10).

" Отечески ви пожелаваме леки и избавителни пости и изобилната Божия берекет и непрестанната Христова благосклонност да бъдат с всички нас, та почтено да преминем времето на поста и посрещнем Възкресението на Господа Исуса Христа, Комуто прилича всяка популярност, чест и поклонение, в този момент и постоянно и во веки веков! Амин! Призоваваме над вас Божието благословение и оставаме ваш в Христа старателен молитствувател ", споделя българският патриарх Неофит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР