Светът вероятно отбеляза най-топлия си февруари в историята, като пролетните

...
Светът вероятно отбеляза най-топлия си февруари в историята, като пролетните
Коментари Харесай

Отчитаме най-топлия февруари

Светът евентуално означи най-топлия си февруари в историята , като пролетните условия накараха цветята да цъфтят рано от Япония до Мексико, оставиха ски пистите без сняг в Европа и покачиха температурите 38 градуса по Целзий в Тексас, предава Ройтерс.

Въпреки че данните не са финализирани, трима учени споделиха пред Ройтерс, че февруари е на път да покаже най-високата световна междинна температура, записана в миналото за този месец, поради изменението на климата и стоплянето в източната част на Тихия океан, известно като Ел Ниньо.

Ако бъде доказано, това ще бъде деветият следващ месечен температурен връх , който ще бъде строшен, съгласно данните от Националната администрация за океаните и атмосферата на Съединени американски щати (NOAA). Тя ще разгласява окончателните данни за февруари към 14 март, съгласно пресцентъра.

В Северното полукълбо рекордните температури значат, че " пролетта идва по-рано " , съобщи предходната седмица Карин Глисън, академик в NOAA.

" Вчера бях в източната част на Северна Каролина и видях няколко цъфтящи дървета и си помислих - февруари е. Това просто наподобява в действителност необичайно. "

Хората в Токио по сходен метод заснемаха фотоси цъфнали вишни (сакура), които са цъфнали около месец по-рано от нормално, до момента в който дърветата жакаранда, които нормално цъфтят в края на март, извършиха Мексико Сити с лилави цветове от януари.

Тъй като снегът се стопи в Европа този месец, ски пистите се трансфораха в кални улеи и останаха бездействащи в Босна и Херцеговина и Италия, до момента в който един френски курорт популяризира пистите си като дестинация за туризъм и колоездене.

В Съединените щати температурите бяха до 22 градуса по Целзий над естествените за тази седмица, като град Килин, Тексас сложи връх от 38 по Целзий .

Добавената топлота от световното стопляне предизвиква безпорядък на световните системи, помагайки за топенето на ледниците в полюсите и планините, повишавайки морското ниво и предизвиквайки рискови метеорологични условия, сподели Андерс Леверман, физик от Потсдамския институт за проучване на въздействието върху климата.

Рекордно високите температури през лятото, което в този момент в ход в южното полукълбо, нормално водят до скок в смъртните случаи, свързани с топлината, сподели Джейн Болдуин, атмосферен академик от Калифорнийския университет в Ървайн.

" Топлината е значителен спокоен палач ", сподели тя.

Горещи талази удариха Аржентина, Перу, Бразилия и Чили този месец, като горещите и сухи условия също способстваха за горските.

Глийсън сподели, че се чака Ел Ниньо да се разсее доникъде на 2024 година и може бързо да се трансформира в Ла Ниня - изстудяване в източната част на Тихия океан, което може да помогне за спиране на горещата наклонност към края на годината.

Все отново NOAA предвижда, че има 22% късмет 2024 година да счупи върха от 2023 година като най-горещата година и има 99%, че ще бъде в топ 5, сподели Глийсън.
 Светът изпрати най-горещия януари в историята си
Светът изпрати най-горещия януари в историята си

Миналият месец е надминал предходния най-топъл януари - този през 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР