Светът вече е преживял тревогата заради нови варианти на коронавируса.

...
Светът вече е преживял тревогата заради нови варианти на коронавируса.
Коментари Харесай

Какъв е произходът на Омикрон и какво трябва да знаем за него?

Светът към този момент е претърпял паниката поради нови разновидности на ковид. Засега въпросите са повече от отговорите, само че към този момент е ясно, че Омикрон е мощно мутирал, доста друг от разновидностите Алфа и Делта и с друга симптоматика.

Световната просвета занапред обяснява какъв брой бързо се популяризира и до каква степен може да заобикаля отбраната на организма, предоставена от имунизациите.

Повишен риск от наново заразяване, необикновени, само че леки признаци, най-вече при млади пациенти - такава е първата среща на лекарите с Омикрон в Южна Африка откъдето потегли мутиралият патоген. Случаи са регистрирани в десетина страни, в това число няколко европейски.

Първите проби са от Ботсвана на 11 ноември. Силна изнемощялост, болки в тялото, суха кашлица и раздразнение в гърлото - това е част от клиничната картина при първите пациенти.

" Свидетели сме на бърз растеж на новите случаи. Всички бяхме учудени от бързото повишаване на броя на фона на слабата заразяемост едвам преди седмица. Трябваше да разберем повода за този растеж и с помощта на блестящата изследователска работа определихме евентуалния провинен ", споделя доктор Салим Сафурдийн Абдул Карим - здравен специалист от РЮА.

По традиция новият вид бе наименуван на писмен знак от гръцката писменост, с цел да се избегнат връзки с съответни страни и хора. Първите 12 гръцки букви към този момент са употребявани, а 13-ата и 14-ата - " Ню " и " Кси " бяха прескочени поради асоциации с определението " нов " и името на китайския водач Си Цзинпин.

Огромният брой разновидности - общо 50, водят до догадка за пораждане вследствие хронична зараза при пациент с отслабена имунна система, като лице с нелекуван ХИВ-вирус.

Само при механизма за първи контакт с клетките в човешкото тяло има 10 мутации- при едвам две в Делта разновидността. Учените не чакат Омикрон да бъде изцяло неузнаваем от съществуващите антитела, само че предвиждат понижена отбрана от прилаганите ваксини. Затова в този момент целта е увеличение на броя на ваксинираните, в това число с трета дози при рисковите групи.

" Не бива да се отчайваме, а да вършим нещата, за които знаем, че работят против пандемичен вирус. Не е време за суматоха. Вместо да се отчайвате, постъпвайте вярно ", прикани основният здравен специалист на Съединени американски щати Антъни Фаучи.

Повече изясненост по всички въпроси към Омикрон ще има след няколко седмици. Някои разновидности в близкото минало изглеждаха плашещи на хартия, само че действителният резултат се оказа незабележим.

В началото на годината Бета разновидността бе главен източник на паника поради сполучливото заобикаляне на имунната система, само че в последна сметка светът беше обхванат от бързо разпространяващия се вариант Делта.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР