Светът трябва да се подготви за по-интензивни горещини, предупреди ООН

...
Светът трябва да се подготви за по-интензивни горещини, предупреди ООН
Коментари Харесай

ООН: Светът трябва да се подготви за по-интензивни горещини

Светът би трябвало да се приготви за по-интензивни горещини, предизвести Организация на обединените нации във вторник, в миг, когато в северното полукълбо наближава пикът на горещите талази, оповестяват Франс прес и Ройтерс.

" Тези феномени ще продължат да се ускоряват и светът би трябвало да се приготви за по-интензивни горещи талази ", сподели Джон Неърн, специалист от Световната метеорологична организация (СМО) към Организация на обединените нации, на постоянен брифинг за пресата в Женева.

" Феноменът Ел Ниньо, който стартира неотдавна, единствено ще ускори появяването и интензитета на рисковите горещини ", сподели той, написа Българска телеграфна агенция.

Температурите в Северна Америка, Азия, Северна Африка и Средиземноморския басейн ще надвишават 40 градуса Целзий в продължение на няколко дни тази седмица заради усилването на горещата вълна.

Горещините, обхванали северното полукълбо, ще доведат до повишаване и на нощните температури и до нараснал риск от инфаркти и смъртни случаи.

" Повтарящите се високи нощни температури са изключително рискови за човешкото здраве, защото организмът не е в положение да се възвърне от продължителната топлота. Това води до увеличение на случаите инфаркт и гибел ", споделя Неърн.

" Едно от забележителните феномени, които наблюдавахме, е, че броят на едновременните горещи талази в северното полукълбо се е нараснал шест пъти от 80-те години на предишния век. Тази наклонност не демонстрира никакви признаци за понижаване ", отбелязва специалистът.

" Ето за какво се притеснявам, че към момента не се вижда краят на проблемите ни и че тези талази ще имат съществени последствия за човешкото здраве и прехранване ", добави той.

Експертите считат, че парниковите газове, които задържат топлината, са причина за климатичните промени.

В случая с горещите талази изменението на климата усилва тяхната дълготрайност и интензитет, както и географския им обсег, споделят учените.

Запитан какво могат да създадат хората в персонален проект, с цел да се опитат да противодействат на климатичните промени, Джон Неърн насочи апел за битка против изкопаемите горива.

" Мисля, че най-лесното нещо е да електрифицираме всичко. Това е просто обръщение. Става дума за прекъсване на въглеродните горива и електрифициране на всичко ", сподели той.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР