Светът трябва да ограничи новото строителство, за да намали въздействието

...
Светът трябва да ограничи новото строителство, за да намали въздействието
Коментари Харесай

„Живот без повече нови сгради“: Строителството в света трябва да се ограничи

Светът би трябвало да ограничи новото строителство, с цел да понижи въздействието върху околната среда. Това споделя японският проектант Кенго Кума, чиито планове изследват връзките сред естествени и основани от индивида системи.

Безспорна е връзката сред икономическия напредък през 20-и век и строителството на нови здания, само че тя би трябвало да се прекъсне, в случай че желаеме да запазим природата, споделя Кума. Той акцентира, че дилемите на архитектите и дизайнерите се трансформират и те би трябвало към този момент да мислят в посока по какъв начин да употребяват естествените запаси, като вятъра и слънчевата светлина, в своите планове.

Можем да създадем живот без повече здания “,

споделя Кума пред Bloomberg. Според него посоката, към която би трябвало да се развива секторът е възобновяване и възстановяване на здания, тъй като по думите му реновирането може да донесе ненадейно огромна добавена стойност.
Нов живот на старите здания
Въпреки че е прочут със знакови планове, като Националния стадион на Япония, който беше централната част на Олимпийските игри в Токио през 2020 година и гражданския център на Сидни, Кума също работи върху разработки, които сплотяват остарели и нови материали, съживявайки и разширявайки живота на съществуващите здания.

В Шанхай неговото студио Kengo Kuma and Associates (KKAA) реновира тухлена корабостроителница, издигната през 1972 година, в нов спектакъл с прилежащо комерсиално пространство. В централната част на Япония пък трансформира остаряла чайна в ресторант и магазин за дарове.

Философията на Кума за „ естествената архитектура “, която се стреми да трансформира постройките в част от пейзажа, е в контрастност с развиването на Токио през последните 70 години, по време на които бързи автомагистрали и влакове стрели демонстрираха възобновяване на страната от военното опустошаване. Голяма част от това развиване разчита на концепцията на бизнесмените, която поддържа събарянето на остарели и построяването на нови здания. Тази процедура обаче, съгласно Кума, би трябвало да се промени.

Всичко се основава на събарянето на нещо остаряло и построяването на ново. Но реставрацията също би трябвало да стане част от „ огромния бизнес “.

Следващото десетилетие ще бъде решаващо за декарбонизацията на постройките – както на към този момент издигнатите, по този начин и за новите такива.

Новите структури генерират почти 40% от въглеродните излъчвания, а световната повърхност на постройките се чака да се удвои до 2060 година, съгласно Architecture 2030 – организация с нестопанска цел, насочена към климата.

Значителна част от тези излъчвания се генерират от производството на строителни материали, като цимент и стомана, които постоянно се употребяват в основите на структурните съставни елементи. Според Кума дървото все по-често стартира да се употребява като сурогат на тези материали, в това число и в основите на постройките.



" Дървен публичен център " в центъра на Сидни. Източник: Kengo Kuma and Associates 

Извън Япония се чака KKAA да приключи жп гарата в Сен Дени преди Олимпийските игри в Париж през 2024 година Дизайнът употребява дърво и зеленина, с цел да добави детайли от природата в предградието, в което тя съвсем изцяло липсва. Кума споделя още, че неговото студио работи върху 130-метрова дървена постройка в Швейцария.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР