Светът ще стане по-топъл от очакваното до края на столетието.

...
Светът ще стане по-топъл от очакваното до края на столетието.
Коментари Харесай

Френски учени: Глобалните температури ще се покачат повече от очакваното

Светът ще стане по-топъл от предстоящото до края на столетието. Това демонстрира проучване на 100 от водещите учени във Франция, работещи в Националния център за научни изследвания, Атомния енергиен съвет и климатичната работа Meteo-France. Преработените климатични модели са претендирали 500 млн. часа калкулации от суперкомпютри, написа Bloomberg.

Според най-песимистичния сюжет междинните световни температури ще се повишат с 6–7 градуса по Целзий до 2100 година Това е с към 1 градус по Целзий повече от предходните прогнози и е много над тавана от 2 градуса по Целзий, признат от Организация на обединените нации.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики По-прецизни резултати

Над това ниво бурите ще станат по-мощни, а равнищата на моретата и океаните ще бъдат с над 1 м по-високи. Преработените модели на френските учени вземат под внимание районните резултати от по-високите температури.

" Наблюдава се скок в качеството на резултатите за моделите при редица знаци. Имаме по-голямо доверие в новата версия в съпоставяне със остарялата ", споделя климатичният специалист от Атомния енергиен съвет Паскал Браконо. Всички сюжети, генерирани посредством моделите, предвиждат по-голямо световно стопляне от предходното проучване през 2012 година

Един оптимистичен сюжет

Най-песимистичният сюжет преглежда бърз стопански напредък, задвижван от изкопаемите горива. Според него в Европа горещите талази ще станат по-интензивни, а Арктика ще бъде напълно без ледове през лятото през последните две десетилетия на този век.

Само съгласно един от модифицираните климатични модели покачването на световните температури ще остане под 2 градуса по Целзий до края на века. Този най-оптимистичен сюжет преглежда въглеродна индиферентност до 2060 година, последвана от напредък на технологиите за хващане на въглерод. Това също по този начин ще изисква по-нисък растеж на популацията, приоритет за устойчивото развиване и мощно световно съдействие за понижаване на замърсяването.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР